Svečano otvorena manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti”

 

Prigodnim kulturnim programom, u subotu je u srednjovjekovnoj tvrđavi u Srebreniku svečano otvorena kulturna manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti” (OGUS). Svečanom otvaranju, pored brojnih građana iz Srebrenika i okoline, prisustvovali su i najviši predstavnici kulturnog, političkog i privrednog života općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona.

Učesnicima svečanosti obratili su se Bego Gutić, premijer Vlade TK i Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik, koji su posebno naglasili da ova kulturna manifestacija s tradicijom od preko 4 decenije prevazilazi okvire općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te da bi Srebreniku na ovako značajnoj kulturnoj manifestaciji mogle pozavidjeti i puno veće sredine.

Potom je u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave izveden kulturni program pod nazivom “Pod Starim gradom” u kojem je učestvovao i poznati bh. glumac Josip Pejaković.

U sklopu ove manifestacije, u periodu od 19. do 25. avgusta na otvorenoj pozornici ispred Doma kulture i na platou ispred srednjovjekovne tvrđave održat će se pozorišne predstave, promocije knjiga, smotre folklore, koncerti tradicionalne muzike i niz drugih kulturnih sadržaja.

Jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Bosne, usko je povezana sa Starim gradom Srebrenikom, biserom srednjovjekovne arhitekture, koji se prvi put spominje u čuvenoj Povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića napisanoj 1.333. godine. Prvi koraci na oživljavanju Starog grada, gordo uzdignutog na obroncima planine Majevice, učinjeni su sada već daleke 1977. godine pokretanjem upravo ove kulturne manifestacije. Zahvaljujući “Otvorenom gradu umjetnosti”, Stari grad je postao otvorena pozornica za sve lijepe ljudske vještine, od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, do recitala, muzike i glume.

Pored niza raznovrsnih kulturnih sadržaja, u sklopu ovogodišnjeg OGUS-a održava se i likovna kolonija u kojoj boravi 12 akademskih slikara iz BiH i inozemstva koji će u narednih sedam dana pod zidinama Starog grada stvarati umjentička djela. Pokrovitelji ove tradacionalne kulturne manifestacije su Općina Srebrenik, Vlada i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, a tehnički organizator svih kulturnih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje.

 

 

The post Svečano otvorena manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti” appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

KUD Tinja ambasadori Bosne i Hercegovine na internacionalnom festivalu folklora

Članovi kulturno-umjetničkog društva Tinja od 7.-12. jula u Turskoj (Bursa) predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na …

ROBINZON najavljuje BRODOLOM 2019 na jezeru Modrac!

Atraktivan lineup na najatraktivnijoj lokaciji u regionu – jezero Modrac.   Na obali jezera Modrac …