Sočni kolač sa bundevom, batatom i orasima

Sočni kolač sa bundevom i batatom Kada sam odlučila napraviti ovaj sočni kolač sa bundevom i batatom htjela sam samo malo eksperimentirati i potrošiti namirnice koje sam imala na raspolaganju. Ni slutila nisam da ću napraviti nešto preukusno. Toliko ukusno da je oduševilo sve koji su ga probali. Budući je većina ljudi skeptična pri kušanju povrća unutar kolača, izostavila sam taj mali podatak o batatu i tikvi. I okus kolača ih je oduševio.

Slatkasti okus batata i predivan miris butternut bundeve savršeno su se stopili sa mandarinama i orasima te se u konačnici sočni kolač sa bundevom i batatom pretvorio u nešto doista predivno. Ovo je ustvari jedan pravi jesenski kolač budući ćete upravo sada na tržnicama i trgovinama naći bundeve i tikve svih oblika i vrsta. Mandarine  i orahe također. Ono što ja najviše volim kod ovog kolača je to što se radi prilično jednostavno i što mu priprema ne traje predugo.

Sočni kolač sa bundevom i batatomPripremom ovog kolača također sam htjela zatomiti svoju, u zadnje vrijeme od kada sam saznala da imam rak dojke, pomalo opsesivnu potrebu da koristim ‘zdrave’ sezonske namirnice. Na svoju bolest gledam kao na nešto što će proći. Kao što prođu i sve druge bolesti i teški periodi u životu. U iščekivanju sam svojih nalaza i terapije. Pa iako imam dobar osjećaj oko svega i iako me moja unutarnja pozitiva tjera da živim punim plućima, onaj podmukli uljez u meni zvan sumnja se javi tu i tamo. Izviri iza ugla nenadano na prepad. Učini me ranjivom i prilično nervoznom. Učini da poželim pobjeći negdje daleko od svega. I u konačnici učini da osjetim samosažaljenje. I tu ga režem. Presjecam. Izbacujem naprasano iz glave. Jer podnijeti mogu sve. Ali da sama sebe počnem sažaljevati, zbog bilo čega, to ne dolazi u obzir. To nisam ja. Isplačem se. Izvičem se sama na sebe što sam uopće pomislila da sam slaba. Izgrlim djecu. Stavim pregaču i odem u kuhinju. I tu sve počne. Osjetim kako mi se entuzijazam polako vraća svakim novim pokretom pjenjače, a svaka negativna misao polako nestaje. I eto…tako nekako nastade i ovaj sočni kolač sa bundevom i batatom 😉

Sočni kolač sa bundevom i batatom

POTREBNO:

  • 4 jaja
  • 7 žlica oštrog brašna
  • 120 g mljevenih oraha
  • 12 žlica šećera (pola smeđi, pola bijeli)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • bSočni kolač sa bundevom i batatomutternut bundeva, batat (sve zajedno 300 g, oguljeno i nasjeckano)
  • 4 veće mandarine

Za preljev:

  • 2 limuna
  • 200 ml vode
  • 4 žlice šećera

PRIPREMA:

  1. Bundevu i batat nasjeckati na kockice pa skuhati u malo vode ili na pari. Kada se skuha, prebaciti u blender. Dodati 4 oguljene mandarine, jogurt i ulje. Sve skupa dobro izblendati kako biste dobili kašu.
  2. Miksati u drugoj posudi jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati kašu iz blendera. Umiješati brašno, orahe i prašak za pecivo.
  3. Sve skupa izliti u lim za pečenje prethodno nauljen i pobrašnjen. Peći u pećnici zagrijanoj na 180C 25 minuta.
  4. Dok se kolač peče, zagrijte vodu sa narezanim limunom i šećerom. Limun prije toga dobro iscijedite u tu istu vodu Pustite da zakuha. Vrućim preljevom preliti vrući kolač i pustiti da se ohladi.
  5. Sočni kolač sa bundevom i batatom možete poslužiti izrezanog na kocke, a možete uz njega ponuditi i slatko vrhnje. Odličan je u svakom slučaju. I kao desert i kao doručak ili večera 😉

Dobar tek!

Recept u slikama:

Pripremiti biskvitnu smjesuIzliti u lim za pečenjeIspećiPečeni kolač zaliti preljevom i ohladiti

The post Sočni kolač sa bundevom, batatom i orasima appeared first on Reci Peci.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem

Uz omiljene ljetne deserte, vrućinama je najlakše stati na kraj uz kakvu finu osvježavajuću salaticu. …

Paprike punjene krumpirom – savršeno ljetno jelo!

U ljetno je doba teško uopće zamisliti ručak bez sveprisutnih svježih paprika. Barem meni. I …