Preokrenuti kolač od ananasa sa sirom

Preokrenuti kolač od ananasa sa siromIma dana kada mi se ništa neda i kada pomislim da ću doista cijeli dan provesti u krevetu ne radeći ništa. Bila to bolest koja te potpuno iscrpi, bio to umor od svakodnevnih obveza ili nešto sasvim deseto, budu to dani sasvim opravdani pa pomislim ma k vragu, a zašto si ne bih dala malo mira. No, imam taj neki ludi nemir u sebi koji me uvijek i uvijek iznova tjera da se pokrenem. Neobjašnjivo skroz. Moja bi majka rekla da je to zato što sam sva na nju jer i ona je bila takva. Pa se onda dignem, odem u kuhinju, otvorim hladnjak, pa ormare s namirnicama i odlučim napraviti kolač. I odmah s tom odlukom se osjećam bolje.  Danas je to bio preokrenuti kolač od ananasa sa sirom.

Znala sam da će se moji oduševiti čim namirišu nešto slatko kada dođu iz škole i tako je i bilo. A kombinacija ananasa u bilo kojoj varijanti uvijek im je primamljiva. U zadnje vrijeme nam je fora jesti sirovi svježi ananas, a ne onaj iz konzerve. Egzotično je sve na njemu. Od izgleda, do načina čišćenja i rezanja pa do fantastičnog okusa. Osim toga, ananas je prilično zdrava voćka. Malo sam istraživala i saznala da svježi ananas sadrži bromelain – enzim koji u organizmu pomaže razgradnju bjelančevina, pospješuje probavu i djeluje protuupalno. Odlučih ga dakle ovaj put ubaciti u kolač. Ideja koja mi se rodila u glavi bila je da napravim nešto slično Tarte tatin, sa karamelom. Pa neka bude, idemo probati pa ćemo vidjeti kako će ispasti. I gle čuda, ispalo je super 😉

Dakle, preokrenuti kolač od ananasa sa sirom jednostavna je slastica sa kojom ćete brzo biti gotovi. Iako volim peći sve kolače, ponekad su mi najdraži baš ovakvi sa kojima nema puno posla. Sve se peče lijepo zajedno, kad je gotovo izvrne se na tanjur i tu je priči kraj. Možda je moglo i bez sira, ali htjela sam da kolač bude malo konkretniji (no, dobro, trebalo je i potrošiti sir kojem se bližio rok trajanja 😀 ) Ovo je jedan jednostavni kolač za svaki dan koji se može poslužiti odmah, još dok je vruć, a možete ga i ohladiti ako možete dočekati hlađenje 😉

Preokrenuti kolač od ananasa sasiromPreokrenuti kolač od ananasa sa sirom

POTREBNO:

  • polovica svježeg ananasa
  • 10 žlica šećera
  • 50 g maslaca

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 150 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 200 g bijelog kravljeg sira

PRIPREMA:

  1. Ananas očistite i narežite na tanke kolutove.
  2. Za karamel stavite šećer u manji lončić i na laganoj vatri ga otopite uz miješanje. Kada se potpuno otopi i postane smeđ, dodajte maslac. Uz miješanje ga otopite u karamelu.
  3. Dno okruglog kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice namastite i pobrašnite. Na dno istresite karamel, brzo ga poravnajte žlicom po cijeloj površini pa preko njega složite kolute ananasa jedan do drugog. Morate karamel brzo razmazati zato što se brzo skrutnjava.
  4. Za biskvit miksajte cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom par minuta. Dodajte ulje, pa postepeno odmah zatim dodajte brašno i brašak za pecivo. Na kraju umiješajte sir.
  5. Biskvitnu smjesu razmažite preko ananasa.
  6. Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 175ºC 35 minuta.
  7. Pečeni kolač izvadite iz pećnice, nožem prođite ukrug oko biskvita kako bi se odvojio od stijenki kalupa, prekrijte sve većim tanjurom pa iskrenite kolač na njega. Maknite papir za pečenje i to je to.
  8. Kolač možete poslužiti odmah uz slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda ako želite, a možete i bez toga. U svakom slučaju dobar tek!

Recept u slikama:

Pržiti šećer dok se ne otopiKaramel sa masalcom razmazati preko kalupa i papira za pečenjeSložiti preko karamela ananasNapraviti biskvitnu smjesu sa siromPrekriti ananas biskvitnom smjesomIspećiPreokrenuti kolač na tanjurPoslužiti preokrenuti kolač od ananasa sa sirom

The post Preokrenuti kolač od ananasa sa sirom appeared first on Reci Peci.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem

Uz omiljene ljetne deserte, vrućinama je najlakše stati na kraj uz kakvu finu osvježavajuću salaticu. …

Paprike punjene krumpirom – savršeno ljetno jelo!

U ljetno je doba teško uopće zamisliti ručak bez sveprisutnih svježih paprika. Barem meni. I …