Krem juha od cikle i krumpira

Krem juha od cikle i krumpiraAko se smatrate ljubiteljem juhica, ili ako jednostavno ne možete zamisliti ručak bez dobre, krepke juhe, tada će vas oduševiti i krem juha od cikle i krumpira. Iako mnogi ljudi ciklu mogu zamisliti jedino kao zimnicu, trebali bi razmisliti o tome da tu super namirnicu počnu koristiti i na druge načine. Dok se nisam razboljela i sama sam ciklu zaobilazila u velikom luku. Ne namjerno, bila je to čista nezainteresiranost i okupiranost nekim drugim namirnicama. No, smišljajući načine da si krvnu sliku što više poboljšam uslijed kemoterapija, cikla se pokazala kao doista top namirnica. Doduše, najviše sam je u tim danima konzumirala sirovu u kombinaciji sa limunom, no uvela sam je i u neka druga jela.

Krema juha od cikle i krumpira fine je i nježne teksture kao i sve krem juhice. Slatkastog je okusa koji se lijepo može podići kiselim vrhnjem i tada baš fino dobije na svježini. Cikla je inače super namirnica za koju nutricionisti kažu da je puna antikancerogenih tvari i karotenoida. Obiluje folnom kiselinom i puna je antioksidansa koji štite organizam. Naravno da ćete sve te dobrobiti iz nje najviše izvući kada je u sirovom obliku, no iako se termičkom obradom gube neki vrijedni sastojci, ne izgube se baš svi 😉 A dostupna je gotovo uvijek. Naročito u zimskom dijelu godine.

Krem juha od cikle i krumpira jednostavna je za pripremu kao i sve moje krem juhice koje sam do sada radila. Povrće je potrebno skuhati, a potom usitniti štapnim mikserom ili blenderu i većina posla je s tim napravljena. Osvježite si dakle dan i ručak ovom finom i krepkom juhicom i osjećajte se zdravo!

Krem juha od cikle i krumpiraKrem juha od cikle i krumpira

POTREBNO:

  • 2 manje cikle
  • 1 luk
  • 1 krumpir
  • 1,5 l vode ili temeljca
  •  sol, papar
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica oštrog brašna

PRIPREMA:

  1. Ciklu ogulite i narežite što sitnije ili naribajte. Ako komadi budu veliki, dugo će joj trebati da se skuha 😉
  2. Na malo ulja pržite sitno sjeckani luk. Dodajte mu nakon par minuta brašno, promiješajte pa zalijte vodom. Promiješajte pa dodajte usitnjenu ciklu i krumpir. Začinite po želji, solju i paprom pa kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Za krem juhe je tipično da se kada zavriju od gore stvori pjenica, pa pazite da vam ne iskipi 😉
  3. Kada povrće omekša usitnite sve skupa štapnim mikserom. Dodajte i kiselo vrhnje, kušajte i eventualno popravite okus. Ako primjetite da je juha pregusta, dodajte još malo vode i kratko prokuhajte.
  4. Krem juha od cikle i krumpira može se poslužiti odmah, sa krutonima od kruha ili pak bez njih. U svakom slučaju dobar tek želim!

Recept u slikama:

CiklaKrem juha od cikle i krumpira

The post Krem juha od cikle i krumpira appeared first on Reci Peci.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem

Uz omiljene ljetne deserte, vrućinama je najlakše stati na kraj uz kakvu finu osvježavajuću salaticu. …

Paprike punjene krumpirom – savršeno ljetno jelo!

U ljetno je doba teško uopće zamisliti ručak bez sveprisutnih svježih paprika. Barem meni. I …