Crveni bodečnjak sa blitvom i krumpirom

Crveni bodečnjak sa blitvom i krumpiromAko kojim slučajem niste preveliki ljubitelj ribe i ne znate puno o ribljem svijetu, ako niste ribič i ne znate nikoga tko bi vam na dnevnoj (ili bar tjednoj) bazi donosio svježe ulovljenu ribu, te ako uz to živite negdje na kontinentu gdje je do kvalitetne i svježe ribe priličan problem doći,  tada vam se crveni bodečnjak sa blitvom i krumpirom iz pečnice čini kao pravi doživljaj 😉 Radilo se ovaj puta o zamrznutoj varijanti već očišćene ribe bez glave, pa mi je to uvelike olakšalo pripremu. Budući da sam ribicu lijepo nasolila i marinirala u češnjaku i llimunovom soku prije pečenja, bila je baš ukusna. Nisam baš neki znalac u pripremi ribe. Nisam niti ljubitelj ribe pa kad je pripremam, činim to ponajviše zbog grižnje savjesti što nam je riba doista premalo na tjednom jelovniku. Činim to i zato što su moji klinci totalni obožavatelji ribe. U bilo kakvom obliku. I zato nastade crveni bodečnjak sa blitvom i krumpirom.

Crveni bodečnjak sa blitvom i krumpiromZašto crveni bodečnjak, a ne škarpina npr.? Ponajviše zato što je do svježe (ili zamrznute) škarpine na istoku lijepe naše jako teško doći. O ovoj vrsti ribe vodile su se (a možda se negdje još uvijek i vode) prave polemike oko toga koja je to vrsta ribe i odakle je, što ju je pomalo nepravedno dovelo u negativnu stigmatizaciju nečega nepoželjnog u kuhinji. Ta ‘borba’ oko ove vrste ribe nastala je ponajviše zato što se radi o ribi crvene boje koja baš zbog toga podsjeća na našu Škarpinu, pa su je navodno u nekim trgovačkim lancima pokušali ‘podvaliti’ pod istu, a ona to nije. Niti po okusu niti po izgledu. Bar tako kažu oni koji su sa ribom na ‘ti’. Ja pravu škarpinu nisam probala pa vam ne mogu reći iz svojega iskustva o tim razlikama i o tome kolika je ona bolja u odnosu na bodečnjaka. Vjerujem da jeste. Pogotovo ako je svježa. Činjenica je da se radi o dvije potpuno različite vrste i porodice ribe pa nije niti moguće da bude sličnog okusa jelte. A i podneblje u kojem rastu im je potpuno drugačije. Bodečnjak je iz hladnijih područja Atlantika i nema ga u Mediteranu, a škarpina  je iz toplijih dijelova Atlantika ili iz Mediterana 😉 Kako bi onda mogle biti iste ili slične?!

Ono što hoću reći je to, da i crveni bodečnjak može biti jako fini obrok ako ga pripremite na dobar način. Dajte ovoj ukusnoj ribici šansu jer ima doista fino bijelo meso, malo kostiju, jednostavno se priprema, a uz blitvu s krumpirom dobili ste ručak za prste polizati 😉

Crveni bodečnjak sa blitvom i krumpirom

POTREBNO:

  • 5-6 komada zamrznute ribe crveni bodečnjak
  • 5 češnjeva češnjaka
  • stručak svježeg peršina
  • 150 ml bijelog vina
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • 2 limuna
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Ribu odmrznuti. Oprati je i nožem postrugati lagano površinu te oprati utrobu. Iako je ovo očišćena riba, indrustrija je industrija i uvijek ostane nešto utrobe u njoj.
  2. Ribu posušiti ubrusom. Posoliti sa svih strana malo jače, preliti je limunovim sokom i pustiti da odstoji bar 1 sat.
  3. Složiti ribu u lim za pečenje premazan maslinovim uljem. Uvaljati ribu sa svih strana u ulje, posipati je sitno sjeckanim češnjakom, peršinom i vinom.
  4. Prekriti ribu folijom i peći poklopljeno u pećnici zagrijanoj na 190C 20 minuta. Nakon toga maknuti foliju pa peći otkriveno još 20-tak minuta ili dok riba lijepo ne porumeni.
  5. Poslužiti uz blitvu s krumpirom.
  6. Dobar tek.

Recept u slikama:

Priprema crvenog bodečnjakaCrveni bodečnjak

The post Crveni bodečnjak sa blitvom i krumpirom appeared first on Reci Peci.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem

Uz omiljene ljetne deserte, vrućinama je najlakše stati na kraj uz kakvu finu osvježavajuću salaticu. …

Paprike punjene krumpirom – savršeno ljetno jelo!

U ljetno je doba teško uopće zamisliti ručak bez sveprisutnih svježih paprika. Barem meni. I …