Tvrđava Gradina Srebrenik

U petak počinje borba za lokalnu vlast

383 politička subjekta zvanično počinju predizbornu kampanju

Sedmog oktobra u će u Bosni i Hercegovini biti održani lokalni izbori. Osim borbe za naklonost birača na općinskom i gradskom nivou, kao i činjenice da su oni uvijek uvod u opće izbore, ovi lokalni izbori pobuđuju pažnju i zbog dešavanja koja su im prethodila u Srebrenici.

Dok stranke – i vladajuće i opozicione – u Republici Srpskoj vjeruju u pobjedu i preuzimanje općina u kojima trenutno ne vladaju, na području Srebrenice došlo je do udruživanja srpskih lista i mobilizacije birača, koju je bošnjačka strana provela na tom području. Naravno, i Brčko distrikt je uvijek specifična sredina i tamo traje odmjeravanje snaga ne samo političkih partija nego i entitetskih i nacionalnih interesa.

Za lokalne izbore ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata. Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantovana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima bit će birani članovi 78 općinskih skupština u Federaciji BiH i 58 skupština općina u Republici Srpskoj. U RS će biti birano i pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), a glasat će se i za Skupštinu Brčko distrikta.

Centralna izborna komisija BiH je 30. avgusta, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. augusta 2012. godine. Ukupno je upisano 3.144.296 birača, i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Tu su i lica koja imaju status raseljene osobe, ona koja glasaju u odsustvu – 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u općini prebivališta iz 1991. godine, a takvih je 10.682 birača. U CIK-u još nisu u stanju da preciziraju koliko će koštati izbori. Za sada su za aktivnosti koje provodi CIK u budžetu institucija osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM.

To su sredstva namijenjena za plaćanje štampanja, pakovanja i distribucije glasačkih listića i izbornog materijala, a tu su i sredstva namijenjena za rad Glavnog centra za brojanje, za informativnu kampanju itd.

Općine iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za naknade za rad članova biračkih odbora i, vjerovatno, će imati još nekih troškova za opremanje biračkih mjesta. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića dobila je firma “Atlantik” iz Banje Luke. Ona to radi sa grupom “Firmi”.

Zvanično, izborna kampanja počinje sutra, i u skladu s tim postoje pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, sadržana u Izbornom zakonu BiH. Na području općine Srebrenica specifičan je broj birača, koji godinama varira. Do 3. avgusta registrovano je 13.396 birača, rekla je Srni portparol Centralne izborne komisij BiH Maksida Pirić. Ona je dodala da je, prema podacima od 6. maja, u birački spisak u ovoj općini bilo upisano 12.674 birača sa pravom glasa.

Prema podacima CIK-a BiH, u općini Srebrenica na izborima održanim 2002. godine bilo je registrovano 21.375 birača, 2004. godine 20.615, 2006. godine 12.219, 2008. godine 15.944, dok je 2010. godine bilo upisano 12.598 birača. Lokalni izbori u Srebrenici bit će održani po važećim izbornim zakonima.

Pogledaj i ovo

Ko su novi načelnici u općinama TK?

U općini Tuzla obrađeno je 98,04 posto biračkih mjesta, a Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije …

Za koga su glasali građani Srebrenika?

Prvi preliminarni rezultati za OV Srebrenika pokazuju da se nisu desile ogromne promjene u odnosu …

Komentariši