Prvoborac

Spionica - Motel Orion - SrebrenikBego S. je bio proizvedeni opstinski kadar, referent za nesto negdje, zaradivsi mjesto partizanskom slavom i, kako se tada mislilo, a sto ce se poslije ispostaviti kao jos jedna istorijska podvala, zarobljenom ustaskom puskom i dokumentacijom.

Begin partizanski put pocinje i zavrsava u Serinoj Trnatici, nepreglednoj sumi u sklopu mjesne zajednice u kojoj je kao opstinski kadar sada vazio za vjesnika i sunca i oluje. Pred sami kraj rata, dok je Bego jos bio vojno-sposoban regrut, kroz Selo su marsirale svakolike vojske, demonstrirajuci valjda tako preostalu silu, a usput vrbujuci topovsko meso za predstojece, posljednje bitke.

Najprije su kroz selo prosle ustase iz Soko Grada, pokupivsi sa sobom tri regruta i Ajku Brijesnickinu. Za regrutima majke zaplakase, za Ajkom ni Brijesnicka ne uzdahnu. Pred kraj ljeta selom promarsira utegnuta njemacka ceta. Lojtnant Fric jahao je na celu kolone ne progovorivsi ni rijec. Nit pitase nit progovorise. Put ih naveo kroz Selo i na tome se zavrsilo.

Partizani napravise halabuk. Narodna vojska, narodno veselje. Djevojke, one koje su po slobodnoj procjeni seoskih hamsi bile spremne za udaju, zagledase se u bombase i mitraljesce 17. Majevicke Brigade. Krupna obecanja. Proli se suza ljubavna. Za to vrijeme, Bego, krsan momak od dvadeset ljeta vukuci zavezljaj pite i hljeba sto mu ga je majka Nura brizno spremila da mu se nadje u prvim danima neizvjesnog egzila, otpuza potokom koji je presijecao Selo na dvije nejednake polovine u podnozje Hadzikadijinog Hana, najveceg brda u okolici.

Izmaknuvsi najedenim ocima partizanske straze, Bego stusti uza sumu, sve do pecine u Serinoj Trnatici i tu doceka kraj rata.

Dan prije nego ce partizani osloboditi carsiju, dok je zurio na izvor da donese vode, Bego nabasa na ustaskog oficira ranjenog u borbama oko Soko Grada, iscrpljenog i naoruzanog. Oficir je u Begi prepoznao spas, a Bego u oficiru priliku za slavu i tako se dogovorise. Bego ce ga previti i sakriti na par dana dok se kijamet ne smiri, a ovaj ce njemu dati pusku, nesto vojne opreme i papire koje je imao sa sobom.

Sutradan Bego banu na carsiju sa ratnim plijenom iz Serine Trnatice, izmisli svoj ratni put sa Prvom Krajiskom Brigadom, dobi odlikovanje i mjesto u buducnosti carsije.

Ostavi komentar