Srebrenik.NET / Cyber story / Prvi kiborzi napravljeni su na Balkanu !

Prvi kiborzi napravljeni su na Balkanu !

Najjednostavnije objasnjenje kiborga je sistem `covjek-stroj` tj. masina potpuno identicna covjeku, sa umjetnom inteligencijom, programiranom opet od strane covjeka.
Ono sto danas znamo o zivotu, ovom bioloskom – humanoidnom, je da mu je svojstven fenomen prilagodjavanja okolini. Slijedeci tu misao, nasim pobudama upravljaju hormoni, koji opet proizvode osnovne potrebe a koje opet proizvode i razne emocije, zavisno od stepena zadovoljavanja tih potreba. A citav taj proces pojave i zadovoljavanja potreba, upravo i pokrece covjeka a funkcionira onako kako to omogucava zivot u nekoj sredini.
E sad, kad bi vrsili poredjenje covjeka i kiborga, osnovno pitanje koje se namece je sto ce programiranom mozgu ljudske potrebe ili emocije kao glad, ljubav, sreca i slicno
Upravo da bi rijesili taj problem, na Balkanu su angazovali najeminentniji tim psihologa, porijeklom negdje od Tupkovica. Istina, i oni su se tad nasli pred teskim zadatkom, da izrade semu pobuda za stroj kojem se – gledano iz nase perspektive, postavljaju neobicni zahtjevi. I na kraju su uspjeli napravit savrsen program.
Prema tom njihovom programu, potrebno je upravljati samo fazama djelovanja mozga. Mozda se takav zahvat u psihu cini neljudskim. No neovisno o pitanju moralne odgovornosti, nesumnjivo je da se i taj posljednji korak – kad se vec stigne dotle – mora uciniti. Vise neljudskim bi bilo, po njima, kad bi se izoliro mozak i prepustio uobicajenim potrebama, kao sto su opskrba zrakom, hranom i vodom, a koje se uskoro ne bi vise mogle zadovoljiti.
Mozak, i to pogotovo ljudski, zacijelo raspolaze mnogobrojnim mogucnostima funkcioniranja, vise nego sto to zahtijeva od njega zivot u `normalnoj` okolini. Covjek je u stanju da uci, i kao sto pokazuju pokusi, moze se prilagoditi izvanredno razlicitim, cak paradoksalnim uvjetima, te moze stvoriti stanovite nacine vladanja i u totalno stranoj okolini, al samo ako je ta okolina logicki shvatljiva i sto je najbitnije ako ne postavlja pretjerane zahtjeve informacionom kapacitetu mozga.
Na osnovu svega toga, ovi eminentni strucnjaci sa Balkana, porijeklom sa nekog brda kod Tupkovica, su zakljucili da se za stvaranje kiborga, ne bi smjeo uzet mozak odraslog covjeka, vec sto mladjeg, ako je moguce, najbolje od ljudskog zametka i onda ga prilagodjavat nedodirljivim i ekskluzivnim ljudima, koji su po svojoj politickoj funkciji koju obavljaju, `rodjeni da jedini budu neprikosnoveni i u pravu` u nastavku teksta oznacenim kao – `stvorenjima` .
Prema daljim tvrdnjama ovih strucnjaka, takav mozak ljudskog zametka koji bi od pocetka bio povezan sa `stvorenjima`, razvio nacine reagiranja kompatibilne reagiranjima `stvorenja` s kojima je spojen, i tu bi se izbjegla sva potencijalna pogresna reagovanja kiborga stvorenih od ljudskih zametaka.
Ono sto se na takvim strojevima cini najfascinantnijim je da bi se mogli podvrc nenormalnim uslovima zivota, a da to oni ne bi ni osjetili, pa tako ne bi imali ni potrebu, da na bilo sta nenormalno uopste ni reaguju. Takvi strojevi bi se harmonicno slagali sa samim sobom i svojom virtualno programiranom okolinom i ne bi imali potrebu suociti se sa normalnom okolinom i normalnim uvjetima zivota.
Jedini bi problem, za stvaranje savrsenog drustva, ost`o sa nekim bicima koja vec imaju formiran mozak, koji djeluje na bioloskim prirodnim metodama i nacelima. Mada bi se i taj problem, prema misljenju pomenutih strucnjaka, mogao rijesiti njihovim uspavljivanjem il u najmanju ruku njihovim zamrzavanjem, kako su pokazali eksperimenti vrseni na zabama. Tek nakon zavrsene misije kiborga, oni bi se mogli ponovo odmrznuti, ako bi se ikad uopste pokazala potreba za necim takvim.
A kako se cini takve metode bi bile i neophodno potrebne, ako imamo na umu vladavinu bica koje su proizvele zajednice ljudi, ciji je stupanj razvoja na nivou razvitka ljudi iz kamenog doba, koji su prvi izmislili tocak.
To znaci i ovo, hipoteticki postavljeno, kad bi na nasu planetu zaluto neki svemirski brod iz dalekih svemirskih pronstranstava, sa ultranaprednom tehnologijom i znanjem, ne bismo smjeli dopustiti da njegova posada stize u onom obliku koji odgovara zivotu na njihovoj maticnoj planeti, nego bi mnogo bolje bilo sto prije ih preobrazit u kiborge.

One comment

  1. Autori clanaka, neka mi se jave da ispravimo “autorstvo” nad ovim tekstovima.

    Tokom migracije podataka sa starog sistema neke stvari nismo ispravno migrirali.

    Hvala na razumijevanju.

Ostavi komentar