Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Obilježena 15. godišnjica masakra na Kapiji

Obilježena 15. godišnjica masakra na Kapiji

Povodom obilježavanja 15 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle, u organizaciji Općine Tuzla, danas je na Kapiji održana Komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u Tuzli.

Komemoraciji je uz članove porodica stradalih, prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem cvijeća i vijenaca na Kapiji odali pčoast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

˝Prije svega svako normalan osjeća bol za mladosti koja je ovdje stradala. Tu su stradali mladi i nevini ljudi koji nikome nisu bili krivi. Možda Tuzla daje pravi odgovor na pitanje kako dalje. Ono što mene fascinira je dostojanstvno s kojim te porodice i Tuzla obilježavaju i sjećaju se nastradale mladosti. Nema tu mržnje, nema tu ružne riječi upućene ni prema kome, tu ima samo traženja pravde. U BiH pomaže samo istina ma kakva da je i koga da pogađa. Jer ako mi ne završimo priču oko ratnih zločina ostavljamo sjeme zla našoj djeci. Ratni zločin je ratni zločin bez obzira nad kim je počinjen i odgovorni za njega moraju odgovarati˝, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

˝Mi očekujemo da presuda izrečena jednom od krivaca postane pravosnažna. Mi još uvijek hoćemo da vjerujemo u pravdu. Jedan od krivaca je Karadžić, njemu je suđenje u toku, jedan od krivaca Mladić je u bjekstvu. Đukić je u prvostepenom postupku osuđen, u toku je drugostepeni postupak i mi očekujemo pravosnažnost odluke bar prema njemu i da ide u zatvor za zločin koji je počinio, ali i njegovi pretpostavljeni koje sam pomenuo.˝

Podsjećamo, u Tuzli je 25. maja 1995. godine granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske sa Ozrenu u 20 sati i 55 minuta, ubijen sedamdesetjedan građanin i građanka, a ranjeno njih stodvadesetčetiri. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine. Novak Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, u junu 2009. pred prvostepenim sudom osuđen je na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle.

˝Svake godine je meni kao roditelju sve teže i teže. Kako ja u koju godinu idem gore, sve mi je teže i teže. Ali valja nam trpit, šta ćemo, nema nam druge˝, rekao je Arif Ahmetašević, otac Edine Ahmetašević, koja je život izgubila na Kapiji.

˝Svaka godina je teška, a prema tome i ova. Ova je i posebno teška zato što izrečena kazna Novaku Đukiću nije još postala pravomoćna. Mi očekujemo da Apelaciono vijeće Suda BiH izrekne maksimalnu kaznu Novaku Đukiću za ono što je uradio na Kapiji. A kad se to završi, izrekne konačna presuda Novaku Đukiću, onda ćemo krenuti prema optužbi za ostale učesnike granatiranja Tuzle˝, izjavio je predsjednik Komisije za civilne žrtve rata Općine Tuzla Hilmo Bučuk i dodao: ˝Ono što treba posebno istaknuti, što boli u posljednje dvije godine, u toku suđenja, a i na Apelacionom vijeću je da se Novak Đukić poslužio istim riječima kao i Karadžić i Mladić, da je eksplozivna naprava na Kapiji podmetnuta. To mislim da neće proći ni u kom slučaju, da mi je vidjeti koga će to proći. Za ratni zločin koji je napravio na Kapiji njemu pripada maksimalna kazna zatvora ili doživotna robija˝.

Prema njegovim riječima roditelji ubijene tuzlanske mladosti nezadovoljni su visinom kazne određene Đukiću i time što presuda nije pravosnažna, kao i što još uvijek nisu procesuirani i drugi ratni zločinci odgovorni za stradanje tuzlanske mladosti.

(TIP.BA | A.J. | Srebrenik.NET)

Ostavi komentar