Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Najprofitabilniji telekomi i elektroprivrede

Najprofitabilniji telekomi i elektroprivrede

Rang lista deset najprofitabilnijih kompanija u BiH za 2009. godinu prilično će se razlikovati od liste iz prethodne godine. To se prvenstveno odnosi na čelo liste, gdje je prvi put nakon rata dospjela jedna kompanija iz elektroenergetskog sektora.

Mada poslovni izvještaji kompanija još nisu kompletirani, od ranije su poznate prve dvije pozicije koje suvereno drže dva telekom operatera.

Kao i nekoliko prethodnih godina, prvu poziciju na top listi najprofitabilnijih kompanija čvrsto drži BH Telecom, čija je prošlogodišnja neto dobit premašila 160 miliona KM. Na drugom mjestu ponovo je M:tel s ostvarenim neto profitom od 102 miliona KM. U odnosu na godinu ranije, razlika između prvoplasirane i drugoplasirane kompanije nešto je povećana, zbog pada profita M:tela od oko 14 posto, dok je profit BH Telecoma blago porastao.

Pri put nakon rata u sam vrh liste najprofitabilnijih kompanija dospjela je Elektroprivreda BiH s ostvarenim neto profitom od oko 62 miliona KM. Neto profit EPBiH u samo godinu dana uvećan je za preko 25 posto, što je rezultat iznimno unosnih izvoznih aranžmana na kojima je EPBiH uvećala ukupnu bruto dobit za oko 250 miliona KM. I druge dvije elektroprivredne kompanije, EPRS i EP HZHB, zabilježile su solidne poslovne rezultate, osobito EP HZHB, čiji je neto profit premašio 23 miliona KM.

Ostatak liste uglavnom je ostao nepromijenjen, s izuzetkom Aluminijskog kombinata Mostar i zeničkog Arcelor Mittala, koji su ispali s liste „top 10“, što je posljedica drastičnog pada cijena aluminija i željeza na svjetskoj berzi metala.

Među kompanijama koje su osjetno povećale profitabilnost nalazi se Bosnalijek, s neto prihodom od oko 9 miliona KM, što je 11 posto više nego godinu ranije.

Zanimljiv je podatak da su dvije od tri najprofitabilnije kompanije u većinskom državnom vlasništvu (BH Telecom i Elektroprivreda BiH) što prilično relativizira rasprostranjenu tezu o državi kao lošem domaćinu.

Ostavi komentar