Kontrola rada na crno


U okviru Plana pojačane kontrole rada na crno na teritoriju Federacije BiH, koji je usvojila Federalna vlada, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzla počeće sa kontrolama već 12. septembra, na području Tuzlanskog kantona. S obzirom da će se kontrole vršiti u dužem vremenskom periodu, iz ove uprave ističu da će najvjerovatnije kontrolisati sve subjekte nadzora.

Prema Planu pojačane kontrole rada na crno na teritoriju FBiH, pojačani inspekcijski nadzor počinje 12. septembra i trajaće do 28. oktobra, i u tom razdoblju će se provesti oko 8.500 inspekcijskih nadzora.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla, ističu da će se najviše kontrolisati da li uposlenici imaju zakonski valjan ugovor o radu i prijavu na penziono i zdravstveno osiguranje.

“Subjekti nadzora na području Tuzlanskog kantona treba da znaju da će se vremenski raditi jako dugo, i da ne očekuju da inspektori neće obaviti inspekcijski nadzor kod svih subjekata nadzora.” kaže zamjenica glavnog kantonalnog inspektora rada Ljubica Petrović.

U okviru ove akcije, kontrole će vršiti i tržišno – turistička inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Ova inspekcija će vršiti nadzor u oblasti ugostiteljstva.

S obzirom da je kontrola i sprovođenje akcije ‘’Stop radu na crno’’ najavljeno, inspektorica Petrović poziva sve subjekte nadzora, da usklade svoje poslovanje sa zakonskim propisima.

“Iskreno se nadam da ćemo, ukoliko se poslodavci budu pridržavali mog savjeta, izbjeći kažnjavanje, jer cilj nam je da uredimo stanje, prvenstveno u oblasti rada na crno.” kaže inspektorica Petrović.

Kazna za poslodavce, koji zapošljavaju radnike bez odgovarajućeg ugovora o radu, je 1000 KM za pravne subjekte, a za odgovornu osobu 500 KM.

(RTV SLON)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši