Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / C i dalje najpopularniji

C i dalje najpopularniji

Kaže stara programerska da možeš istjerati programera s predavanja o C-u, ali ne možeš istjerati C iz njega… (Što – ne postoji takva poslovica? Trebala bi…).

Prema TIOBE indeksu za april ove godine programski jezik C je ponovo na prvom mjestu po popularnosti među programerima. Indeks se izračunava svaki mjesec, a baziran je na anketama među softverskim inženjerima diljem svijeta, kursovima i developerima, a za izračun indeksa koriste se Google, MSN, Yahoo!, Wikipedia i YouTube. Ovo ne znači da je najviše linija koda trenutno napisano u C-u, već samo govori o njegovoj popularnosti.

Zanimljivo je da C nije skočio na prvo mjesto zbog porasta popularnosti koja mu u zadnjih 10 godina uvijek iznosi između 15 i 20%, već prije svega zbog pada popularnosti Jave koja ima dugoročni trend pada popularnosti nauštrb drugih jezika koji se izvršavaju povrh JVM-a.

Prema istom indexu Java je sada druga, a C++ na trećem mjestu.

Izvor: BUG.hr

One comment

  1. Ma lazu ba, JAVA nije popularna samo zato sto MORAMO u istoj da pravimo programe :). Ko bi se jos volio zezat sa C pointerima, gluho i coravo bilo …

Ostavi komentar