Tvrđava Gradina Srebrenik

Bh. humanitarci se vratili iz Sirije: Naša pomoć ovdje neće prestati

Sedam članova udruženja Solidarnost, IHA, Pomozi.ba i Miris ispunili su svoj cilj i dostavili humanitarnu pomoć izbjeglicama iz Sirije koji su od sukoba pobjegli u Tursku ili kampove duž granice sa ovom zemljom, a nakon svega poručuju: “Ovim konvojem naša pomoć neće prestati, posebno sad kad imamo direktne informacije o tome koja vrsta pomoći je narodu Sirije najpotrebnija. Nadamo se da će im naše donacije olakšati izbjegličke dane, ali i da će se Bosanci i Hercegovci i dalje rado odazivati na apele za pomoć ovim ljudima, a posebno ranjenoj djeci”.
Izbjeglički kamp sa više od 150 djece ◊ Foto: Damir Faruk Saračević, Humanitarno udruženje Miris
Sa 6.000 kilometara dugog puta do Sirije i nazad vratili su se: predsjednica Udruženja Solidarnost Zemira Gorinjac i aktivisti tog udruženja Midhat Kasap (vođa puta), Sabaha Gradinović i Mirsad Bajramović, iz udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić, iz Udruženja AHI Anel Mameledžija, te iz Udruženja Miris Damir Faruk Saračević.

Podsjetimo, u njihov projekt uključilo se mnogo građana BiH zahvaljujući kojima su skupljene 42 tone hrane i potom dopremljene iz BiH u Siriju u dva velika kamiona. Od novca koji je prikupljen Fondacija IHH iz Turske, koja je bila glavni koordinator aktivnosti, kupila je 1.500 ćebadi i 1.400 paketa s potrepštinama za bebe. Dio pomoći dostavljen je u desetak kolektivnih centara u Turskoj i Siriji, među kojima su bili Atma sa 17.000 i Qerama sa 3.500 izbjeglica.

“S obzirom da smo odobrenje za ulazak u Siriju dobili iznenada, pomogli smo onoliko koliko smo mogli. Udruženje Solidarnost je iz svojih sredstava doniralo 500 eura za kupovinu prijeko potrebnog agregata u jednom kampu gdje nije bilo struje, a u ime naših udruženja donirali smo i oko 500 eura donacija ranjenima u izbjegličkoj bolnici”, rezimirao je za Klix.ba Damir Faruk Saračević, jedan od učesnika akcije.

“Iako pomoć bh. naroda nije bila mala, ipak se svi slažemo da je najveći uspjeh ove akcije nematerijalan”, dodaje Saračević. “Napaćenim Sirijcima je mnogo značila činjenica da nisu zaboravljeni, a posebno ne od zemlje koju su možda ti isti Sirijci pomagali prije 20 godina. Za BiH je još značajnija činjenica da je ovim konvojem prvi put poslije rata prikazana druga slika naše države, ovaj put kao zemlje koja ne prima pomoć, već pomaže drugima. Ovom malom, ali važnom akcijom pridružili smo se zemljama koje pomažu drugima u nevolji”.

Da je dopremanje konvoja pomoći bilo pomalo neobično za mnoge najbolje svjedoči situacija na carinskom terminalu Izačić na kojem su izgubljeni dragocjeni sati jer carinici, uz svu svoju želju da pomognu, nisu znali kako da obave procedure u slučaju kada iz BiH izlazi humanitarni konvoj prema nekoj drugoj zemlji, ispričao je naš sagovornik.

On se zahvalio svima koji su učestovali u akciji, volonterima udruženja, građanima Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Travnika, Novog Travnika, Bužima, Bosanske Krupe, Cazina, Visokog, Zavidovića, Tešnja, Kaknja, Zenice, te općinama Bihać i Zenica, bibliotekama iz Tešnja i Zenice, kao i prijateljima iz Turske Salihu Džengizu i Fedžeratu Erdinču, te Bošnjacima čiji su preci porijeklom iz naše zemlje, a koji su im ponudili smještaj i hranu i pomogli da lakše savladaju sve prepreke do kojih su dolazili u toku boravka u toj zemlji.

(Klix.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši