Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Ambasador Slovenije svečano otvorio sportsku salu u OŠ Duboki Potok

Ambasador Slovenije svečano otvorio sportsku salu u OŠ Duboki Potok

BiH, 9-10.9.2014. – Vlada Republike Slovenije je odlukom dana 3. 7. 2014. namijenila pomoć za sanaciju štete na poplavljenim područjima Srbiji te Bosni i Hercegovini, od koje je dio namijenjen projektom nevladinih organizacija. Projekat pomoći u BiH je vodio Zavod KROG, s finansiran je od strane Ministarstva za vanjske poslove Slovenije.

Delegacija Zavoda Krog je zajedno sa ambasadorom Slovenije, Nj. Eksc. gdin Iztok Grmek, posjetila javne institucije u BiH, uključene v projekat „Pomoć obnovi poplavljene javne infrastrukture u BiH“, ćija ukupna vrijednost je iznosila 53.500 EUR. Uspješno uz veliko angažovanje i entuzijazam direktora uključenih institucija renovirana je sportska sala u  Osnovnoj školi Duboki Potok, urađena je sanacija klizišta i obnovljeno vanjsko igralište u Područnoj školi Cage,  vanjsko igralište u Osnovnoj školi Kovači u Opštini Zavidovići, zatim urađena je rekonstrukcija sanitarija u Osnovnoj školi Podorašje u Opštini Srebrenik te rekonstrukcija krova u Domu zdravlja Sapna. U projektu je sudjelovalo i Udruženje Pomozi.ba.

U Osnovnoj školi Duboki Potok upriličeno svečano presijecanje vrpce a salu su zvanično otvorili Ambasador Slovenije Iztok Grmek, predstavnica Zavoda Krog iz Kopra Emina Hadžić i direktor škole Edis Bajrektarević. Na istoj ceremoniji bio je prisutan Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK g-din Izet Jagodić koji se u ime Ministarstva zahvalio donatorima i ponudio dalju saradnju.

»Ovakvi projekti imaju veliko znaćenje za lokalnu zajednicu, za njene korisnike, koji će desetljećima imati trajnu korist u cilju poboljšanja kvalitete obrazovanja, pružanja adekvatnih usluga i olakšati uslove rada« kazala je Emina Hadžić, direktorica Zavoda Krog.

Zavod Krog se već od maja 2014 zajedno s ostalim nevladnim organizacijama uključio u pomoć stanovništvu i institucijama poplavljenih područja u BiH. Nakon stabilne situacije Zavod Krog je u julu 2014. donirao kamion školske opreme i inventara za Osnovnu školu Maglaj. Novembra 2014. ponovno šalje donaciju školskog inventara slovenačkih osnovnih i srednjih škola za 11 osnovnih i srednjih škola te vrtić u BiH.

Zavod Krog realizira i socijalno razvojne programe koji pridonose poboljšanju životnih uvjeta ljudi te njihovu bolju integraciju u društvo, smanjenje diskriminacije na zapadnom Balkanu, Sloveniji, Afganistanu, Libanonu, Egiptu, Ugandi i Jordanu.

ambasador otvorenje

DSCF4154

DSCF4157