Srebrenik.NETwork

Posjeta Vinkovcima

Tvrđava Gradina Srebrenik

U ponedeljak 09.03.2009. godine posjetili smo grad Vinkovce i Vukovarsko- Srijemsku Županiju. U delegaciji iz Srebrenika bili su Načelnik opcine Srebrenik , sef  kabineta Nacelnika opcine , direktor JU Centar za kulturu i informisanje , clanovi sluzbe za budzet , direktor sportsko rekreativnog centra “Orion” Ormanica , i ja. Sastanak je organiziran u cilju sto tjesnje saradnje opcine Srebrenik i grada Vinkovaca , a sve u cilju ostvarivanja projekta prekogranicne saradnje i mogucnost ucesca u projektima IPA. Prijem u Vinkovcima , zaista , je bio na nivou i domacini su se potrudili da nam o Vinkovcima kazu sto vise informacija. Od strane domacina sastanku su bili prisutni Župan Vukovarsko – Srijemske Županije , Gradonacelnik grada Vinkovaca , sa svojim saradnicima.

Vukovarsko – Srijemska Županija ima 205.000 stanovnika i sacinjena je od pet opcina od kojih su Vinkovci kao najveca opcina. Grad Vinkovci imaju 40.000 stanovnika  , oko 900 firmi , i 2.500 nezaposlenih . Budzet opcine Vinkovci je negdje oko 30.000.000 EUR. Veoma prosperitetna i lijepa opcina. Razgovori su bili veoma uspjesni i konstruktivni.

Ono sto mi se posebno svidilo jeste ustroj gradova , opcina i zupanija. U R Hrvatskoj opcine su otprilike kao sto su kod nas mjesne zajednice , a Gradovi su otprilike kao sto su sad kod nas Opcine, medjutim zupanije nisu kao sto su kod nas kantoni. Dok u nas Kantoni imaju ulogu drzave u drzavi i dok kod nas kantoni trose ogromna sredstva , zupanije imaju sasvim drugu ulogu. Zupanije nemaju ministara niti ministarstava, sluze kao veza izmedju Gradova i Opcina i Drzave. Gradovi imaju svoje turisticke zajednice i sve ono sto doprinosi brzem razvoju opcina. Uglavnom drago mi je sto sam bio sudionik ovih susreta.