X
    Categories: Mirza

5. Sjednica OV Srebrenik

Tvrđava Gradina Srebrenik

14.03.2009.  godine

Pred 5. Sjednicu OV preovladavalo je misljenje da ce ova sjednica trajati veoma kratko, ali se na kraju ispostavilo da je ovo bila jedna od najduzih sjednica do sada ( mislim na sjednice u ovom sazivu.). Za 5. sjednicu OV predlozeno je 13 tacaka dnevnog reda , ali je na samoj Sjednici pridodata i 14 tacka. Bitnije tacke oko kojih je vodjeno dosta rasprave su : 5. Razmatranje odluke o koristenju javnih povrsina ( glavni dio rasprave je bio raspored stolova na setalistu ). 6. Razmatranje Nacrta Programa zastite okolice na podruciju opcine. 7. Razmatranje Informacije o stanju bezbijednosti na podruciju opcine . 8. Razmatranje izvjestaja o radu JU Centar za socijalni rad Srebrenik za 2008.g.  9. Razmatranje Prijedloga Rjesenja o imenovanju predsjednika i clanova Eticke komisije casti. 14. Razmatranje Prijedloga Zakljucaka o dodjeli mandata u Vijecima Mjesnih zajednica.

5. Razmatranje Nacrta Odluke o koristenju javnih povrsina. – Rasprava oko ove tacke se uglavnom svela na raspravu oko koristenja standova i basta za ugostiteljske objekte koji se nalaze u ul. Alije Izetbegovica , odnosno na nasem setalistu. Ja sam u ovoj raspravi rekao da sam ja mislio da ce ovo setaliste sadrzavati jednu binu , te da ce to biti centar kulturnih zbivanja u ljetnom periodu, ali da mislim da nebi bilo lijepo da ta bina bude postavljena ispred spomenika poginulim borcima. Po ovoj tacki dnevnog reda zakljuceno je da ce nadlezna sluzba odrzati javnu raspravu te da ce se sa vlasnicima ugostiteljskih objekata iznaci najbolje rjesenje za postavljanje stolova i suncobrana na setalistu.   

6. Razmatranje Nacrta Programa zastite okolice na podruciju opcine Srebrenik za 2009.g. – Ovo je bila jedna od onih tema koje treba da skrenu paznju svima nama. Opci stav je bio da treba pojacati rad inspekcijskih sluzbi i kaznjavati sve one koji doprinose stvaranju divljih deponija, te da treba naci modus da sva domacinstva opcine treba da budu korisnici organizovanog odvoza smeca. Moje misljenje sto se tice ove teme je da bi sva domacinstva morala biti korisnici organizovanog odvoza smeca , ali da bi to za posljedicu imalo znatno smanjenje cijene komunalnih usluga. Bilo je jos dosta govora o zastiti vode i zraka . Jedan od zaista dobrih prijedloga je bio i organizovana edukacija djece pocev od obdanista pa kroz razne razrede skola.

7. Razmatranje Informacije o stanju bezbijednosti na podruciju opcine Srebrenik za 2008 .g. – Edo Karic nas je detaljno upoznao sa bezbjedonosnom situacijom na podruciju opcine i svi pokazatelji kazu da je 2008 bila dosta bezbjednija od 2007. Stavljeno je par zamjerki , ali kako sam stekao dojam zakon o bezbijednosti i svi zakoni koji se ticu bezbijednosti gradjana nisu bas najsretnije napisani te je policija suocena i sa svezanim rukama i sa raznim drugim pravnim i zakonskim nelogicnostima.

8. Razmatranje Izvjestaja o radu JU Centar za socijalni rad Srebrenik za 2008.g. – Kada sam proucavao ovaj materijal uvidio sam j u Izvjestaju o ostvarenim prihodima i rashodima JU Centar za socijalni rad sledece : Prihodi (uglavnom od opcine )…. 456.235,59 KM, Rashodi ….456.234,59 KM , medjutim kod rashoda sam ugledao sledece: JU Centar za socijalni rad je potrosila oko 98.828,00 KM na pomoc u stambenoj izgradnji soc. ugrozenim licima i na jednokratne pomoci , a ostalih 350.000,00 KM je potrosila za svoje potrebe. Rekao sam da smatram da je to puno jer po toj racunici 12 uposlenih je imalo bruto plate oko 1.820,00 KM + topli obrok + regres + putni trosak ( ko je korisnik toga ) . Za usluge poste potroseno je negdje oko 9.900,00 KM  (pa mi je tu objasnjeno da je BH posta preskupa te da je koristena usluga jedne privatne firme ). Za loz ulje i gorivo oko 11.100,00 KM itd , itd…. Ja nebih polemisao da ti uposleni i imaju gore navedenu platu , ali se bojim da njihov LD nije ni blizu navedenog.  I jos da napomenem da je direktor ove JU upoznao nas  sa starsno losom situacijom koja ocekuje ovu JU u narednom periodu. Ja se ovdje nisam ni na koji nacin okomio na JU , ona je prva dostavila svoj izvjestaj i to je pohvalno , ali vodim se cinjenicom da sve sluzbe trebaju biti racionalne u koristenju budzeta.

9. Razmatranje Prijedloga Rjesenja o imenovanju predsjednika i clanova Eticke komisije. – Sto se tice ove komisije BPS je ostao dosljedan da nezeli ucesce u bilo kakvoj komisiji, mada i ja sebi sada postavljam pitanje cemu i moje ucesce.

14. Razmatranje prijedloga Zakljucaka o dodjeli mandata u Vijecima MZ. – Ova tacka me posebno dirnula jer upravo raspravljajuci o njoj uvidio sam da smo mi sami sebi krivi za ovo stanje u kojem jesmo i da naprosto ne postoji volja za nekim napretkom. Da pojasnim. Sve politicke partije po zakonu CiK-a bile su duzne 30 dana prije izbora dostaviti spiskove prijedloga clanova za Vijeca MZ. Posto se nakon izbora desilo to da neke stranke nisu dostavile spiskove clanova za neke MZ , a u tim MZ su osvojile vijecnicko mjesto ( medju kojima je i moja stranka) , dogovorili smo se na kolegiju da uz  one spiskove koji su vec dostavljeni , stranke koje nisu dostavile imaju mogucnost dostaviti ime clana za vijece MZ u kojoj su osvojile mandat ali nisu dostavljeni prijedlozi clanova. Sa tim prijedlozima su i formirani spiskovi vijecnika u vijecima MZ. Medjutim, HDZ koji je uredno dostavio spisak 04.09.2008. god dozivio je raskol u svojim redovima i podijelio se na dvije struje, onaj dio HDZ-a koji posjeduje pecat je dostavio novi spisak sa novim ljudima i dostavio dopise opcinskoj izbornoj komisiji ( koje sam ja protumacio kao ultimatume , jer mi je receno da je tzv. predsjednik HDZ-a rekao da, ukoliko se ne prihvati njegov prigovor, on ne odgovara za stanje u G. Hrgovima. Ovo mi se nesto ucinilo poznatim, jer cini mi se da je neko ovako nesto govorio i 92 ). Kako je u G. Hrgovima ogranak NSRzB zajedno sa HDZ-om vec dogovorio formiranje vijeca MZ , ja se pitam kome sve treba da od gotovine pravi veresiju. Tu sam se strasno razocarao i u predsjedavajuceg vijeca i u sekretara jer je ovo sve cisto ko suza , ali po nasem starom obicaju vjerovatno koalicioni partneri imaju neki dogovor izmedju sebe pa ce to izgurat bez obzita na povredu svih propisa i dogovora. U skladu sa ovim i ja cu morati zajedno sa Ko NSzB, kao i centralom NSRzB rasvijetliti ovaj slucaj te informisati javnost kome je u interesu da stvori ruznu atmosferu u G. Hrgovima. Iza svega se krije to sto je NSRzB donirala G. Hrgovima krov za OS ( koja je u raspadujucem stanju ) , kao i oluke i drugo, pa HDZ koji za ovo selo nije nista ucinio za ovih 12 god to nemoze da podnese.   Zalosno je sto borba za politicka mjesta ide na ustrb boljeg zivota svih nas. Ali moram da napomenem da cemo svi mi jednog dana nekome podnositi izvjestaje sta smo i kako smo radili u opcini, zato je moj rad javan iskren i transparentan i zelja bi mi bila da i drugi tako rade, a ne da budemo dvolicni ili cak trolicni u radu.