Srebrenik.NETwork

13. Sjednica OV Srebrenik

Tvrđava Gradina Srebrenik

Pošto je Nezavisna Televizija Jata , odnosno njen direktor Gosp. Husarić Amir , pokazala da je sve osim Nezavisna , ja sam ponovo odlučio da Vas obavještavam o dešavanjima na sjednicama OV Srebrenik. Sjednice OV Srebrenik se sad održavaju , kako se kaže , iza zatvorenih vrata, jer osim što se više ne prenose , sada Sjednici OV nesmije niko biti prisutan sa strane. Iako sjednicama OV , kako kaže Statut, mogu prisustvovati građani općine Srebrenik , u stvarnosti je drugačije , jer nećete moći ući u plavu salu. Nakon ove 13 sjednice jasno je i zbog čega nema ni prenosa , nema ni ulaska građanima , pa mi se čini da idemo ka tome da sjednice vijeća držimo u ilegali .

Ova sjednica je bila izuzetno značajna jer se na njoj razmatrao nacrt budžeta općine Srebrenik za 2010 godinu. Predloženi budžet za 2010 gidinu je oko 11.000.000,00 KM. Realizovani budžet u 2090. godini je oko 8.350.000,00 KM te mu na sjednici OV koja će se održati 30.12.2009. godine , slijedi još jedan rebalans ( vjerovatno umanjenje ). Ovako katastrofalno punjenje budžeta , kako sam ja primijetio, nimalo nije ubrinulo izvršnu vlast. Izvršna vlaste se ponaša kao da smo u debelom suficitu, te se i dalje ponaša svojeglavo i tvrdoglavo. Naime , nimalo ih nebrine što su potpisali mnoge odluke za plaćanje pojedinih projekata ,a finansijskih sredstava nema . Ono o čemu oni vode računa je da će se u 2010 godini ponovo dati pare za medžlis IZ , JU Sportsko rekreativni centar , JU Centar za kulturu i informisanje , Obdanište i dr…. Daju se pare svima onima koji pare traba da zarađuju i da pribave sredstva za sebe i svoje radnike. U raspravi koju sam imao rekao sam da bi pod hitno budžet trebalo planirati na taj način da se daju podsticaji svima onima koji žele otvarati proizvodne pogone , nije mi jasno da Srebrenik nemože smoći snage napraviti dvije-tri staze za sankanje i skijanje ( bez žičara na početku ) , i nije mi jasno da niko u općini ne planira budžet na način da se šta uloži kako bi se kontinuirano od toga dobijalo. Odgovor koji sam dobio bio je da je sada sve u privatnim rukama , te da se izvršna vlast po tom pitanju nema sta brinuti. Nije me ovaj odgovor iznenadio iako je ovo jasna poruka privrednicima opcine Srebrenik, da se brinu sami za sebe ili u nasem zargonu ko vas j..e. Sram neka bude sve one u izvrsnoj vlasti koji tako razmisljaju.  Ali s obzirom da je vlast u Srebreniku u rukama petorice , ne cudi me ova propast koju cemo doziviti u 2010 godini.

Planirati budzet veci za 3.000.000,00 KM u godini koja ce biti jos katastrofalnija za ekonomiju i privredu ove zemlje je vjerovatno predizborna kampanja, jer u 2010 imamo parlamentarne izbore pa valja sa necim izaci pred ljude. Vjerovatno ce izvrsna vlast u 2010 .g. ponovo asfaltirati put prema Strazi ( koji se evo unazad 4 godine asfaltira ) , vjerovatno ce Tinja , Behrami , Seona  , Cekanici , Sladna , i drugi dobiti vodu jer nadjen je izvor u Podorasiju sa ( vjerovali ili ne ) 0,2 l/sec ( dovoljno da se snabdije jedna kuca ) . Koliko je ovih promasaja u trazenju vode bilo i koliko je to kostalo nase gradjane niko nezna , a niko nije ni odgovoran za trosenje para. Takodje je sigurno da ce se svim mjesnim zajednicama obecati poligoni , citaonice , mozda cemo opet otvoriti rudnik u Jasenici, kazem mozda jer za prosle izbore je obecano pa nije , mozda je sad doslo vrijeme. Uglavnom obecanja i lazi ce biti puno. Ono sto je realnost je to da ce budzet za 2010.g. biti manji za oko 1.500.00,00 od realizovanog u 2009 godini , te da ce se malo toga izgraditi na podruciju nase opcine. Takodje smo saznali da nas je nase setaliste kostalo , ni manje ni vise nego 1.850.000,00 KM, naravno realna cijena setalista je mnogo manja.

Bilo je dobrih rasprava i o budzetu i o infrastrukturnim planovima na podruciju opcine Srebrenik, medjutim to izvrsna vlast ne uvazava , te ce ona vjerovatno ponovo u 2010 godini baciti 100.000,00 KM za Kantonalnu regionalnu deponiju koje nema , pa jedno 300.000,00 KM za nepredvidjene radove za neke projekte koji slijede , i jos mnogo para za koje se sazna nekada kasnije. Moja je zelja da vlast bude fleksibilna i da sve ove ljude oko sebe ( politicke ne istomisljenike ) ne smatra protivnicima i neprijateljima, te da u onim segmentima u kojima nije strucna trazi pomoc od strucnih ljudi. Jedan od primjera je toplifikacija grada ( vjecna predizborna tema ) , u nasem je planu toplifikacija grada na bio-masu, ( samo da napomenem da ce i u ovoj 2010.g. za jednog uposlenika biti izdvojeno 50.000,00 KM , eh da je samo jednom) i to na bio-masu kojom raspolaze općina Srebrenik. Meni je , iskreno, ovo smijesno sto sam procitao pa sam pitao koja je to bio-masa u Srebreniku ? Predlozio sam da dokumentacija za toplanu radi na bazi uglja i to najblizeg, a da se posebna paznja obrati na filtere koji ce biti u pravoj funkciji. Objasnjeno mi je da je bio-masa drva na Majevici ( sad vec nije bilo smijesno nego zalosno )  , pa ako je to tako mozemo se grijat godinu-dvije i nema vise Majevice. Kad tako razmislja izvrsna vlast onda je jasno kakva je i kako vlada.

Srebrenik ima jos jedno tri-cetiri kvalitetne lokacije za gradnju stambenih zgrada , prodajom i tog dijela zemljista nes ce budzet biti jos tanji i jos neefikasniji. Sve to pod uslovom da ima ko da kupuje stanove , a gledajuci na standard nasih gradjana i prodaju stanova u vec zapocetim zgradama , jasno je da situacija nije nimalo dobra. Ali sto bi izvrsna vlast ulagala u privredu kad je ona u privatnim rukama , jest da se od te privrede zivi al nije to briga izvrsne vlasti, i oni uposleni ljudi nisu briga nasih vladajucih, njihova briga je kako potrositi ono sto se slije u kasu. Pa zar im nije jasno da su javnu potrosnju ( plate , loz ulje , rekreacije, reprezentacije , i dr… ) podigli na nivo da to sad osjeca svako , i da svim ostalim kategorijama ( socijalni slucajevi , borci , invalidi , NVO,…. ) ostaju bez svog dijela budzeta. Pa zar vatrogasci u Srebreniku treba da potrose 10.000,00 KM na loz ulje za par mjeseci zime.

Situacija u Srebreniku nije dobra , niti ce u dogledno vrijeme biti. Zalosno je , ali nam izvrsna vlast ne umije vladati. Zalosno je da niko nije izrazio krivicu za promasaj u budzetu ( planirano 14.000.000,00 – ostvareno oko 8.000.000,00 ), a kamoli da ko odstupi sa funkcije jer nas sve kolektivno vuce u propast.