Unutrasnjost zgrade, trzni centar.
Pogled sa strane.
Pogled preko palme.
Veliki cetvrtasti otvori su reflektori.
Zgrada na monolitu.
300 metara visina.
Donji kompleks.
Oblacno vrijeme.
Gotovni ulaz, sa travnjacima i palmama.
Tamni odsjaj.
Veca od ijedne palme :)
Frontalni pogled.
Otprilike 200 m od zgrade. Gradiliste.
Ponekad se zgrada ljulja :)
Iz vece daljine.
Gornji dio.

Navigacija: 1 2 3 4 >
Oznake: Unutrasnjost zgrade, trzni centar. Pogled sa strane. Pogled preko palme. Veliki cetvrtasti otvori su reflektori. Zgrada na monolitu. 300 metara visina. Donji kompleks. Oblacno vrijeme. Gotovni ulaz, sa travnjacima i palmama. Tamni odsjaj. Veca od ijedne palme :) Frontalni pogled. Otprilike 200 m od zgrade. Gradiliste. Ponekad se zgrada ljulja :) Iz vece daljine. Gornji dio.
lang="bs-BA"> Zgrada princa Velida - Srebrenik.NETwork
Srebrenik.NETwork

Zgrada princa Velida

Tvrđava Gradina Srebrenik

Lokacija: Saudijska Arabija
Datum: Ponedjeljak 28. Februar 2005.
Avanturisti: Kristijan i Fare
Vrijeme: Pred kisu
Objekt: Najveca zgrada u Arabiji

Princ Velid je najbogatiji Arap. Ne zato sto je princ iz kraljeve obitelji i defakto ima vlast, vec zato sto je dobar i uspjesan u biznisu. Vlasnik je i dionicar milion nekih uspjesnih firmi, u Arabiji i sirom svijeta. Pouzdano je da je vlasnik evropskog Diznilenda, nekog dijela Mercedesa, kupio je nedavno Samsung, vlasnik je nekih telekoma, a ono sto mene najvise fascinira je da je vlasnik 5% Svjetske banke. Naftu i to ne zelim ni spominjati.

Kralj je imao najvecu zgradu u Arabiji do par godina (Kingdom tower). Velid je u atraktivnom dijelu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, napravio najvecu zgradu u cijelom arapskom svijetu. Za sad najvece, ali gradi se u Dubaiju u Arapskim Emiratima jedna veca. Zgrada je fascinantna, 299 m visine, 99 spratova. Nekog je cudnog spljosteno valjkastog oblika sa velikim V otvorom na vrhu, celicna, sa mostom na vrhu. Sa daljine od 60 km izvan Rijada i dalje se vidi golim okom, provjereno. Nocna svjetla su prelijepa, dnevna jos bolja. Odsjaj neba na kristalno cistim staklima.

Unutrasnjost da ne spominjem – sami mermer, staklo, raskos, bogastvo i prestiz. Mostici spajaju sve spratove, lifotovi na sve strane, ograde, holovi, fontane. Donji podrumi su kompleksi garaza, 4 sprata trznog centra sa elitnim prodavnicama. Prostorije za vjernike. Jedan sprat specijalno za zene gdje muskarci ne mogu uci. 99 spratova poslovnih kancelarija, rezidencija samog princa, dvorane i ko zna sta. Na samom vrhu Sky Bridge – Nebeski most.

Lift ide nevjerovatnom brzinom. Sema zaustavljanja radi brzine nije svaki sprat. U pocetku je izbor po sprat dva, pa onda po 4, pa po 8 spratova. Za manje od 1 minute digne vas na vrh grade. Pogled sa zgrade je fenomenalan. Cijeli grad je pred vama. Mana je sto nije dozvoljeno fotografisanje, a aparati su nam oduzeti jos na samom ulazu. Fotografije sa vrha zgrade su napravljene na mobitelu 🙂

Osiguranje je veliko. Prije ulaska, svaki automobil se pregleda, svaki pjesak se pregleda. Po 2-3 cuvara su na svakom spratu. Fotoaparati se oduzmu, mobiteli ne.

Obratite paznju na fotografije, svaka kockica je jedan sprat.

Exit mobile version