Gradsko kupaliste koje zadrani kriju od turista: Punta Bailo.
Pogled sa plaze na otoke Pasman i Ugljen.
Stijene ispod kojih je more dubine 5-6 metara.
U jeku sezone ovo je omiljeno skakaliste.
Prilaz za brodice.
Stjenoviti dio plaze.
Djed i unuk.
Kapije grada Zadra.
Pet bunara.
Kalelarga.
Centralni trg.
Sa setalista pred katedralu.
Sv.Donat.
Setaliste izvan turisticke sezone.
Sv.Donat
Zidine grada po noci.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Gradsko kupaliste koje zadrani kriju od turista: Punta Bailo. Pogled sa plaze na otoke Pasman i Ugljen. Stijene ispod kojih je more dubine 5-6 metara. U jeku sezone ovo je omiljeno skakaliste. Prilaz za brodice. Stjenoviti dio plaze. Djed i unuk. Kapije grada Zadra. Pet bunara. Kalelarga. Centralni trg. Sa setalista pred katedralu. Sv.Donat. Setaliste izvan turisticke sezone. Sv.Donat Zidine grada po noci.
lang="bs-BA"> Zadar - Srebrenik.NETwork
Srebrenik.NETwork

Zadar

Tvrđava Gradina Srebrenik

Lokacija: Zadar, Hrvatska
Datum: Utorak 30. Septembar 2003.
Avanturisti: Tina i Kristijan
Vrijeme: Ljetno
Objekt: Grad

Zadar je sigurno nastanjen zadnih 4000 godina, a moguce i duze. U njemu se nalaze gradjevine cak i iz rimskog doba, iz doba Liburna (prije dolaska Slovena), iz doba hrvatskih kraljeva, Turaka, Mletaka, Italijana, Austrougara. Grad ima burnu povijest. Kamena arhitektura je sacuvana kroz vijekove, mnogi zapisi, umjetnicki predmeti i druge kulturne vrijednosti.

I danas se kopajuci kanalizaciju ili temelje novih zgrada nadju predmeti i zidovi iz rimskog doba, dijelovi akvadukta, misticne grobnice. Slojevi urbanih civilizacija su jedni na drugome, i stari dio grada nije jos u potpunosti istrazen.

Stari grad je smjesten na poluotok oko 200m sa 1.200m. Opasan je debelim i vosokim odbrambenim zidom. Prije je to bio otok, ali u predproslom stoljecu kada je Zadar proglasen otvorenim gradom, pokretni most koji je vodio na kapiju grada je zamjenjen zemljanim nasipom. Grad se pretvorio u poluotok. Na samom poluotoku se nalazi i veliki botanicki park. Sa svih strana je more.

U zadru je mnogo muzeja a najznacajniji muzej je Muzej zlata u kome se nalazi oko 5.000kg zlata u umjetnickim predmetima. Tu je jos dosta drugih arheoloskih muzeja, katedrala, desetak crkvi i samostan. Za vrijeme opsada voda se crpila iz ogromnih gradskih gusterni. Iznad centralne gusterne se nalazi trg sa pet bunara koji su i danas u funkciji. Tu je i veliko setaliste Kalelarga, ogromna i siroka riva, luka za male i velike brodove. U centralnom dijelu grada se nalazi katedrala i sv.Donat. Ispred su ostaci rimskog Foruma.

Urbanio dio grada je velik, i tu zivi oko 120.000 ljudi. Zadar ima svoje srednje skole i fakultete, kazaliste, mnogo turistickih plaza i naselja, bolnicu, sportske terene, luku, aerodrom i sl.

Prije rata je tu bila razvijena masinska industrija i jaka poljoprivreda. Ali danas se grad sve vise okrece turizmu. A i turista je sve vise. Takav grad se isplati posjetiti.

Exit mobile version