Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno j 49 objekata i izdato 166 prekršajnih naloga

Porezna uprava Federacije BiH je 20. marta 2017. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.
U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 58 neprijavljenih radnika, 27 objekata u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 85 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 29 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 49 objekata i izdato 166 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 398.600,00 KM.
Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…
Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.
Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem (poreznu politiku i poreznu upravu) na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, da imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i da po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država. Zbog toga se zalaže za pravednu, racionalnu i efikasnu Upravu i nastoji inicirati izgradnju pravednog, jasnog i stabilnog poreznog sistema koji će odgovoriti potrebama razvoja zemlje.
Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.
Porezna uprava se zahvaljuje svim građanima koji svojim informacijama, na bilo koji način, pomažu Poreznoj upravi na otkrivanju nepravilnosti i nezakonitog poslovanja i poziva građane da to i dalje čine. Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem:
e-maila: [email protected] i [email protected],
putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i
putem besplatnog poziva 080 020 333.
putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“, navodi se u saopćenju za javnost Porezne uprave FBIH.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …