Zašto Sud BiH ignoriše zahtjeve Tužilaštva u predmetu Zoke Mujčinovića?

Unatoč odluci Tužilaštva BiH i preporuci koju su dali Sudu BiH da se predmet u slučaju Zurahida Mujčinovića obnovi, u ovoj instituciji još uvijek ignorišu ova zahtjev!zoka
Zbog ovakvog odnosa Suda BiH koji je osudio Mujčinovića na osam godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina u zatvoru Rapatnica kod Srebrenika, jučer je stotinjak prosvjednika došlo pred Sud BiH sa tranasparentima, kako bi ukazalo na grubu pogrešku Suda BiH i Tužilaštva BiH da se nepravedno zatvoreni Zurahid i dalje drži iza rešetaka.

– Ovim prosvjedima pokušali smo da ukažemo kako Sud BiH nije uradio ispravno i da nam neko u Sudu pojasni zašto ne postupaju sa zahtjevom Tužilaštva. Istina, jučer smo razgovarali sa tužiocem Ibrom Bulićem, koji nam je rekao kako Tužilaštvo traži da se obnovi postupak jer sad imaju druge dokaze, međutim, ni njima nije jasno zašto Sud BiH još uvijek ne reaguje po njihovom zahtjevu, kaže Dalibor Mujčinović, sin zatvorenog Zurahida koji je jučer sa stotinjak prosvjednika stigao u Sarajevo sa prijateljima koji su dali podršku nepravedno osuđenom Zurahidu.

Prosvjednici su željeli da razgovaraju i sa predsjednicom Suda, međutim u ovoj instituciji nisu željeli da prime delegaciju iz Srebrenika.

Napominjemo, Mujčinović je osuđen na osam godina zatvora zbog navodnog mučenja srpskih civila u zatvoru Rapatanica kod Srebrenika, no međutim, Tužilaštvo je dobilo nove dokaze zbog čega insistira da se ovaj predmet obnovi.

Da li u ovome slučaju Sud BiH ne želi da se “posipa pepelom” i da prizna krivicu ili je u pitanju nešto drugo, pokazat će se uskoro.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši