Uhapšeni razbojnici koji su uz prijetnju oružjem ukrali policijsko vozilo kod Tuzle

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i istražni tim Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla i Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, uz podršku Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, su proveli niz istražnih i operativnih radnji u cilju rasvjetljavanja većeg broja razbojništava počinjenih u periodu od avgusta 2016. do februara 2017. godine na širem području tuzlanske prigradske mjesne zajednice Lipnica.

Krajem februara 2017. godine,  na prijedlog Tužilaštva,  sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla je odredio  pritvor za Elvira Sadikovića (35) i Mirzu Alibašića (33) iz Tuzle koji su tada osumnjičeni za dva krivična djela razbojništva počinjena 16. avgusta 2016. godine u objektu „Čitaonica“ u naselju Jasici-Lipnica i  4. februara 2017. godine u društvenom domu u naselju Ljepunice. Osumnjičenima je na prijedlog Tužilaštva produžen pritvor za još dva mjeseca.

Nastavljajući  provođenje istražnih radnji utvrđena je osnovana sumnja da su pomenuti kao saučesnici počinili još tri krivična djela razbojništva i to u porodičnoj kući u naselju Jasici-Lipnica 7. decembra 2016. godine, razbojništvo nad policijskim službenicima u naselju Brgule 1. januara 2017. godine, te  razbojništvo u porodičnoj kući u naselju Rapače 17. novembra 2016. godine. Nakon toga je protiv Sadikovića i Alibašića proširena istraga i za ova krivična djela.

Pomenuti su osumnjičeni da su 16. avgusta 2016. godine u večernjim satima, maskirani i naoružani automatskom puškom i pištoljem ušli u objekat „Čitaonica“ u naselju Jasici-Lipnica, jedan od njih je ispalio hitac iz pištolja tražeći novac od prisutnih te  udario jednog od posjetilaca u stomak, nakon čega su se  udaljili  iz objekta.

U naselju Rapače su 17. novembra 2016. godine,  naoružani pištoljima  i maskirani,  ušli u jednu porodičnu kuću, onesposobili vlasnicu te joj uzeli novac i zlatno prestenje u vrijednosti od oko 600 KM.

U naselju Jasici-Lipnica su u noći 7. i 8 decembra 2016. godine  provalili u porodičnu kuću,  uz prijetnju pištoljima vlasnika vezali i onesposobili, otuđili mu više od 1600 KM, pokušali iznuditi 2000 eura,  a kada nije pristao,  stavili su  mu kapuljaču na glavu, uveli ga u njegov automobil,  te ga odvezli u Tuzlu i ostavili u automobilu.

U naselju Brgule su maskirani i naoružani automatskom puškom i pištoljem 1. januara 2017. godine napali policijsku patrolu PU Tuzla, razoružali dva policajca i uz prijetnje  da će upotrebiti  oružje otuđili službeni policijski automobil „škoda octavia“, koji su kasnije napustili i ostavili  na drugoj lokaciji.

U naselju Ljepunice su 4. februara u večernjim satima, maskirani i naoružani pištoljima ušli u objekat društvenog doma i od četiri posjetioca otuđili oko 550 KM i tri mobilna telefona. Nakon toga su jednog od oštećenih prisilili da ih automobilom odveze do obližnje lokacije, gdje su mu otuđili još jedan telefon, napustili vozilo i udaljili se.

Istraga u ovom predmetu je otvorena i protiv  E.S (42) iz Tuzle koji je osumnjičen da je  kao saučesnik Sadikoviću i Alibašiću pomagao prilikom razbojništva u avgustu 2016. godine u Jasicima.

Dakle, Sadiković i Alibašić su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili pet krivičnih djela razbojništvo u pomenutom periodu,  a tokom istrage,  koja je i dalje  u toku,  se utvrđuje i sumnja da su   počinili i neka druga krivična djela iz oblasti imovinskih i drugih delikata.

 

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …