Srebrenik.NET / Aktuelno / U Srebrenik stigli maratonci iz Hrvatske koji čuvaju sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

U Srebrenik stigli maratonci iz Hrvatske koji čuvaju sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i ove godine organizovan je tradicionalni memorijalni maraton u znak sjećanja na stradale žrtve na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995.

Sedmorica maratonaca Udruge maratonaca Virovitičko-Podravske županije “GLASNICI ISTINE” uzeli su učešće na ovom maratonu te na taj način dali svoj doprinost obilježavanju sjećanja na stradalu tuzlansku mladost. Kako su istakli Kemal Bukvić, predstavnik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Vijeću Grada Zagreba (inače pokretač ove akcije) i Elvir Akipović, učesnik maratona, ovo je već treća godina kako organizovanjem maratona daju svoj doprinos da se ne zaborave žrtve stradale u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH i domovinskom ratu u Rupublici Hrvatskoj.

Uz organizovanje ovog maratona učestvovali su i na tradicionalnom maratonu Vukovar-Srebrenica, a pokretači su i niz drugih humanitarnih aktivnosti koje imaju za cilj pomoć bošnjačkom stanovništvu.

 

 

Na putu iz Hrvatske prema Tuzli maratonce su ugostili predstavnici izvršne vlasti općine Srebrenik, a u ime općinskog načelnika dr. Nihada Omerovića dobrodošlicu u Srebrenik poželio im je njegov savjetnik dr. Nermin Tursić.

Nakon što će prenoćiti u Srebreniku, maratonci iz Hrvatske nastavit će put ka Tuzli, gdje će učestvovati na komemoraciji žrtvama nastradalim na tuzlanskoj Kapiji.

 

Powered by WPeMatico