U Lukavcu održana tribina ‘Ti ih biraš, ti ih pitaš’

U organizaciji Centara Civilnih inicijativa (CCI), utorak (23.03.2017.)  u prostorijama PU Lukavac održana javna tribina “Ti ih biraš, ti ih pitaš”  na temu “Problem zagađenosti u FBiH sa fokusom na općinu Lukavac: Moguća rješenja”.
Cilj tribine jeste omogućavanja neposrednog dijaloga između građana i zastupnika u Federalnom parlamentu BiH sa područja Općine Lukavac i Tuzlanskog kantona.
Na tribini su sudjelovali  i odgovarali na pitanja građana zastupnici u Federalnom parlamenut BiH, Tarik Arapčić (SDA), Enver Bijedić (SDP), Refik Hankić (SBiH), Hasida Isaković (SBB BiH), Amra Haračić (DF).
Na samom uvodu tribine, zasupnici su dobili priliku da se obrate prisutnim građanima te da ih upoznaju o svojim aktivnostima i njihom uočavanju problema.
-Povod organizovanja ove javne tribine jesu alarmanti podaci koji se objavljuju protekli dana, a to jeste da je BiH među prvim zemljama po stepenu zagađenosti i po velikom broju ljudi koji umiru od posljedica zagađenosti u nekoliko gradova BiH, a Općina Lukavac spada među najzagađenije u našoj državi, kazala je Lejla Deronju Suljić iz Centra civilnih inicijativa koja dodaje da je upravo iz ove izborne jedinica inicirana jedna tematska sjednica u Parlemntu FBiH i da ova tribina predstavlja nastavak, da se ne bi zaustavili samo na tematskoj sjednici.
Iz CCI očekuju da federalni zastupnici iznesu podatke o tome šta su njihove političke opcije uradile po pitanju rješavanja problema zagađenosti i šta planiraju raditi po ovom pitanju.
Problem zagađenosti Općine Lukavac jednak je za sve građane te je bitno naglasiti da je politička pripadnost nebitna, stoga je potrebno pokrenuti sve moguće mehanizme kako bi se problem zagađenosti što prije počeo rješavati, poručuju iz Centra civilnih inicijativa.
Tribina koja je održana u Lukavcu privukla je veliki broj građana koji su imali priliku direktno uputiti pitanja prisutnim zastupnicima i ukazati na, po njima, ključne probleme i oblasti na kojima je potrebno raditi.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …