Sud BiH: Počelo suđenje Čauševiću i Sadikoviću, Karić priznao krivicu

Pred Državnim sudom počelo je suđenje Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću za zloupotrebu položaja te primanje ili davanje mita, dok je Tužilaštvo BiH kazalo da je Sedinet Karić potpisao sporazum o priznanju krivice, javlja BIRN BiH.
Sudsko vijeće je donijelo odluku da se razdvoji Karićev predmet u odnosu na postupak protiv Čauševića i Sadikovića, a ukoliko sporazum o priznanju krivice bude prihvaćen, rekao je tužilac Dubravko Čampara, Karić će biti prvi svjedok.

Čauševićev advokat Asim Crnalić kazao je da nije saglasan s najavom tužioca.

“Nisam saglasan sa ovom odlukom, ali to ništa ne mijenja”, rekao je Crnalić.

Čaušević se tereti da je, kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), tokom 2007. stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH – Sadikovićem i Karićem, vlasnicima više pravnih osoba-preduzeća koja se bave uvozom.

Prema navodima Tužilaštva, Čaušević im je za njihova preduzeća obećao povlašteni status prilikom uvoza, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, te je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu, daju iznos od 1.000 maraka po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac donosili i davali Čauševiću na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjoj Luci, stoji u optužnici.

Sadiković i Karić su optuženi da su Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona konvertibilnih maraka.

Osim primanja dara, Čaušević je optužen i za zloupotrebu službenog položaja te pranje novca. Prema optužnici, novac pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao je u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu.

U uvodnoj riječi tužilac Čampara je naglasio da će dokazati navode optužnice saslušanjem 45 svjedoka, tri vještaka i ulaganjem oko 100 materijalnih dokaza.

Advokat Crnalić se osvrnuo na sporazum o priznanju krivnje koji je Čaušević prethodno postigao sa tužiocem Čamparom.

“Nakon što je svjedočio i dao informacije o činjenicama za koje tužioci nisu znali, oni su sada to priložili kao dokaz. To je nezakonit dokaz, a Tužilaštvo je na prevaru dobilo informacije koje nije imalo”, kazao je Crnalić.

Crnalić je dodao kako će Odbrana dokazati da firme koje su naznačene u optužnici nisu imale drugačiji tretman od ostalih preduzeća.

Karićev branilac Amir Omerćehajić je istaknuo da je sporazum njegovog klijenta s Tužilaštvom BiH urađen bez pritiska.

Sporazum će biti razmatran 13. jula, javlja BIRN BiH.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …