Sjednica Općinskog vijeća u znaku budžetske problematike

vijece-za-web

Nakon prošlosedmičnog konstituisanja novog saziva OV Srebrenik, druga po redu radna sjednica „općinskog parlamenta“ bila je u znaku budžetske problematike. Uz usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta općine Srebrenik za period januar-septembar tekuće godine, na sjednici je usvojen i Nacrt odluke o budžetu općine Srebrenik za 2017. godinu.

Općinski proračun za narednu kalendarsku godinu planiran je u iznosu od 13 miliona 348 hiljada maraka. Uprkos svim zahtjevima budžetskih korisnika i aktuelnim ekonomskim kretanjima u BiH, prema riječima načelnika općine Srebrenik Nihada Omerovića, i budžet za narednu kalendarsku godinu trebao bi biti razvojnog karaktera, a nakon obavljene javne rasprave, kako ističe Omerović, glavni dokument općine Srebrenik trebao bi biti usvojen do nove godine.

VIDEO : https://www.facebook.com/189103791144220/videos/1161794263875163/

Uz usvajanje Nacrta budžeta za 2017. godinu, na današnjoj sjednici usvojen su i Nacrt odluke o njegovom izvršenju za 2017. godinu, kao i Prijedlog dokumenta okvirnog budžeta općine Srebrenik za period 2017. – 2019. godina. Uz sugestije vijećnika da se mora voditi računa o ravnomjernom razvoju cijelog područja općine Srebrenik te da ne bi smjelo biti više ili manje zapostavljenih naselja, kao i to da prioritet u njegovoj realizaciji mora imati rješavanje probelma vodnosnabdijevanja, na sjednici je usvojen i Program izgradnje infrastrukture na području općine Srebrenik za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 1.561.000 KM.

Programom uređenja gradskog građevinskog zemljišta za narednu kalendarsku godinu koji je razmatran u formi nacrta, predviđena su ukupna ulaganja u iznosu od 1.765.476,15 KM. Općinsko vijeće u Srebreniku, između ostalog, obavilo je raspravu i o Nacrtu programa obavljanja usluga zajedničke komunalne potrošnje za 2017. godinu, a usvojeni su i prijedlozi odluka o pokretanju aktivnosti za prelazak na trezorsko poslovanje općine Srebrenik, uspostavi registra budžetskih korisnika, kao i uspostavljanju trezora općine Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …