Srebrenik.NET / Aktuelno / Revolucija Utorkom – Srebrenik je naš

Revolucija Utorkom – Srebrenik je naš

Općina Srebrenik se ničim ne izdvaja među 13 općina na Tuzlanskom kantonu. Teške socijalne prilike, paralizirana privreda, nezaposlenost i beznađe pokušavaju pokoriti i duh građana ove varoši na putu od Tuzle ka Orašju.Međutim iz sivila stereotipa o društvu u kome su se građani pomirili sa pljačkaškim politikama vladajućih stranaka i naraslom korupcijom, izdvaja se grupa odvažnih boraca za ljudska prava okupljenih pod likom revolucionara Ernesta Che Geevare u neformalnoj grupi građana simbolično nazvanoj „NGG Srebrenik je naš“.

Korijene vode od spontanog okupljanja u okviru protesta koji su potresli BiH, a sa jasno izrečenim ciljevima: borba protiv korumpirane vlasti i jednakopravnost svih građana općine Srebrenik i BiH. Učestovali su u prvim redovima u februarskim protestima u Tuzli. Građani Srebrenika, ali i lokalni političari, već znaju da je centralni trg u Srebreniku svakog drugog utorka poprište protesta u organizaciji ove grupe. Improvizirani razglas i spontano obraćanje svih koji imaju nešto podijeliti sa građanima i poručiti vladarima polako postaje kost u grlu koju lokalni moćnici sve teže podnose.

Demonstracija 13.03.2014 Srebrenik

Demonstracija 13.03.2014 Srebrenik

U pokušaju da ukrote revolucionare vlasti su u više navrata pokušavale proteste prekinuti angažovanjem inspekcije i policije u gotovo komičnim akcijama. Iako organizatori uredno prijave proteste i plate takse to vlastima nije dovoljno. Korumpirana općinska inspekcija iz Srebrenika u borbi protiv NGG Srebrenik je naš prepoznala je svoju šansu u „visokom nivou buke“. Tako već redovno natupe aktivista na protestima revnosna inspektoricaSadija Zejnilagić mjeri decibele govornika na trgu i izriče zabrane, te pokušava prekinuti proteste uz upotrebu policije. Inspekcije nikada do sada nisu u Srebreniku mjerile bukuniti izricale mjere, iako je poznato da centar grada „grmi“ do sitnih sati od zabave u restoranima, da su trgom promarširale predizborne i postizborne kolone „pobjednika“ sa znatno više decibela.

I dok kriminal cvjeta na svim stranama, inspekcije su se upustile u rat protiv demonstranata. Nemoćni da se suprotstave činjenicama koje plasiraju revolucionari, općina je krenula u rat protiv njihovih decibela. Već tri utorka bukomijer pažljivo registruje snagu improviziranog ozvučenja protestanata, a iz policije stižu informacije o mogućim naredbama da se zaplijeni ozvučenje. Nejasno je da li su inicijatori represije nesvjesni mogućeg sukoba demonstranata i policije, te kriminaliziranja građana koji koriste elementarno ljudsko pravo da protestvuju protiv nepravde ili to upravo žele?

Aktivisti ističu da je nervoza moćnika u Srebreniku sve veća jer su „zakopali duboku brazdu o njihovom kriminalu“, a zahvaljujući iskustvu stečenom na svim protestima od februara do danas, njihova oštrica je sve ubojitija. Gotovo da nije bilo protesta, a da revolucionari iz Srebrenika nisu učestovali. Putovali su na skupove nezadovoljnih u Tuzlu, Sarajevo i Zavidoviće i žudno očekuju slične događaje u drugim mjestima. Tokom februarskih protesta u Tuzli djelovali su koherentno između pojedinih interesno razjedinjenih struja unutar plenuma, Vijeća građana, sindikata i drugih učesnika. Imajući u vidu dosljedno opredjeljenje u ostvarenju svojih ciljeva bili su kredibilni sagovornici svim kategorijama učesnika u protestima, a danas se mogu smatrati dosljednjim i strajnim čuvarima plamena bosanskog protesta.

Između pojavljavivanja u javnosti redovno se sastaju i diskutuju o svojim aktivnostima. Ističu da su do sada održali 47 radna sastanka i preko 30 mirnih protesta na kojima su govorili o korupciji, nepotizmu i kriminalu na području općine Srebrenik ali i u BiH. Iako vladajućim oligarhijama izgledaju neartikulisani, opori i neodmjereni, treba istaći da na njihovim protestima nije bilo niti jednog incidenta, a da su primorani djelovati sa ulice i na društvenim mrežama zbog rigidne medijske blokade u kojoj se nalaze cijelu godinu dana.

Aktivisti NGG Srebrenik je naš iskazuju svakodnevno svoju snagu i u nizu humanitarnih i ekoloških aktivnosti koje vode. Prvi su se organizirali i priskočili u odbrani općine Srebrenik od poplava, ali i i ukazali na neviđeni kriminal koji su lokalni moćnici činili na nevoljama poplavljenih ljudi. Prikupljali su pomoć za nastradale i ravnomjerno je raspodjelili u poplavljene gradove od Maglaja do Janje. Na molbu naše dijaspore dijelili su humanitarnu pomoć koju dobrotvori nisu željeli slati preko korumpiranih institucija. Oktivali su gdje se skrivaju paketi od poplava i javno ukazali da su se ti paketi koristili za kupovinu glasova na proteklim izborim. Na cijeloj općini je poznat član ove grupe taksista zanimljivog nadimka „Samaljot“, koji vrijedno evidentira ekološke incidente na općini, fotografiše i dokumentuje, a zatim organizuje akciju na čišćenju. U slobodno vrijeme do sada su organizovali niz akcija na čišćenju svoga grada.

Tokom februarskih protesta su se odazvali pozivu tadašnjeg načelnika općine Sanela Buljubašića prezentirajući zahtjeve koji su jednoglasno usvojeni na sjednici Općinskog vijeća 11. Februara, a odnosili su se na smanjenje vijećničkih paušala za 50 %, smanjenje naknada u upravnim i nadzornim odorima na 50 KM. Predviđeno je da se od uštede napravi fond za zapošljavanje demobilisanih boraca i socijalno ugroženih. Usvojeno je da se izvrše revizije zapošljavanja, da se ubuduće zapošljavanje vrši isključivo po javnom oglasu, te da se provede smjena svih šefova službi. Jedan od lidera Fadil Duranović ističe da „pomenuti zaključci nisu nikada zaživjeli, a tadašni načelnik Sanela Buljubašić bio je primoran od svoje partije SDP-a da podnese ostavku“. Dalje slijedi u junu ponovno povećanje paušala izabranih delegata za 100 %, a policijskoj stanici Srebrenik je predata prijava protiv NGG Srebrenik je naš od strane Općinskog vijeća sa obrazloženjem da su odluke od februara usvojili pod pritiskom.

Ostavka načelnika dovodi do vanrednih izbora za ovo mjesto. Održali su se neposredno pred opće izbore, a pobijedio je kandidat SDA dr. Nihad Omerović. Slavodobitni nastavak uspjeha na izborima okrunjen je na oktobarskim općim izborima, što dovodi do sve jačeg pritiska na NGG Srebrenik je naš. Na proteste utorkom već dolaze kordoni policije. Korumpirani političari još uvijek nisu uspjeli zavaditi protestante sa policajcima jer jedni druge odlično razumiju i ne pokazuju želju da se za interese vladara iz sjene sukobljavaju na ulicama.

U odmjeravanju snaga protiv korupcije ne svrstavaju se za ili protiv bilo koje partije ili političke skupine. Jednako su oštri i opori prema devijacijama ma odakle one dolazile.

Vlasti Srebrenika umjesto otklanjanja uzroka protesta građana, pokušavaju represijom osloboditi trg koji utorkom prekriju crvene majice. Nemoćni da shvate kako su poruke iz razglasa revolucionara zlata vrijedan izvor informacija o prioritetima koje bi vlasti trebale rješavati, vladari nastoje represijom ugušiti proteste.

Aktivista Fadil Duranović ističe da su glavni generatori pritiska na njih načelnik Nihad Omerović, te lokalni moćnici Ibrahim Zukić i Osman Suljagić.

Samo naivni mogu vjerovati u usjpeh represije. Spremni i odlučni da izvojevaju promjene u društvu rvolucionari u Srebreniku su se organizovali i svakodnevno rade. Čekajući slične grupe u drugim mjestima i spremajući se za obračun sa kriminalom poručuju da se neće pokolebati. Srebrenik je formalno i njihov, ali faktički će postati kada se ostvare prvi veliki rezultati njihove borbe.

Kao čuvari plamena februarskih protesta šalju poruku cijelom društvu da ključni problemi nisu riješeni, a da ćutanje naroda nikako ne znači da je opasnost po političare prošla i da mogu nastaviti sa višedecenijskim zulumom. Februar ove godine dočekuju jednu godinu stariji, ali i znatno iskusniji i organizovaniji. Opredjeljeni da budu snaga koja gradi Bosnu i Hercegovinu poručuju da će stati u prve redove obračuna sa kriminalom, a da je jedini način da se to izbjegne konačno pokretanje institucija za provođenje zakona. Kada tužilaštva i sudovi počnu raditi svoj posao NGG Srebrenik je naš će nastaviti sa čišćenjem smeća po gradu, a do tada slijedi odlučna borba.

Copyright © kameleon.ba