Srebrenik.NET / Aktuelno / RAK zbog Farme pismeno upozorio Pink BiH

RAK zbog Farme pismeno upozorio Pink BiH

U nedjelju je počela nova sezona emitovanja reality showa “Farma”, dok je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla pismeno upozorenje “Pink BiH” zbog emitovanja ovog programa u ranom večernjem terminu dana 23. i 24. maja 2010. godine.

“Regulatorna agencija za komunikacije je utvrdila da je ‘Pink BH Company’ d.o.o. Sarajevo – ‘Pink BiH’ prekršila odredbe Kodeksa o emitovanju RTV-programa, Član 5 Pristojnost i Član 12 Osnovni principi, u okviru poglavlja zaštite djece i maloljetnika na program ‘Pink BH Company’ d.o.o. Sarajevo – ‘Pink BiH’, te izrekla pismeno upozorenje na emitovani program pod nazivom ‘Farma’, koji je emitovan u udarnom večernjem terminu dana 23. i 24. maja 2010. godine”, odgovor je RAK-a na naš upit o izricanju upozorenja ovoj TV-kući.

Kako je navedeno iz RAK-a, pri razmatranju odgovarajuće sankcije, uzeto je u obzir da je stanica tokom emitovanja spornog programa koristila određene zvučne maske (zvučnu cenzuru op.a).

“Također, Agencija je uzela u obzir činjenicu da je stanica time, kao i oznakom koja podrazumijeva da se ne preporučuje mlađima od 15 godina, pokušala da ostvari određeni vid kontrole nad neadekvatnim sadržajima”, rečeno je iz RAK-a.

Podsjećamo da je i Savjet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u Srbiji pokrenula prekršajni postupak protiv televizije “Pink” zbog sadržaja u reality-programu “Farma”, “koji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju djece i omladine”.

Ostavi komentar