Ponovo dostupno sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja uTK

biro

Federalni zavod za zapošljavanje obavještava zainteresirane poslodavce i nezaposlene osobe da je od danas ponovo omogućeno apliciranje za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2016, kao i podnošenje zahtjeva za subvencioniranje zapošljavanja i samozapošljavanja u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja Vlade Federacije BiH, i to za kantone kod kojih postoji dio neugovorenih sredstava, što znači da ovu mogućnost imaju i poslodavci i nezaposleni iz Tuzlanskog kantona.

Dodatno učešće je omogućeno budući da je, u međuvremenu, dio poslodavaca iz ovih kantona, koji su ranije aplicirali, odustao od učešća u realizaciji Programa i Uredbe ili je smanjio broj traženih osoba, odnosno zbog toga što nisu ispunjavali uslove Uredbe ili Programa.

Prvi javni poziv objavljen je u februaru kada je Tuzlanskom kantonu odobreno 14 miliona i 65 hiljada KM. Do sada je, kako navode u Službi za zapošljavanje TK utrošeno preko 6,5 miliona KM te je na raspolaganju dovoljno sredstava za zapošljavanje. Aplicirati mogu poslodavci iz realnog sektora i to do 31. decembra tekuće godine.

„ Ono što je novo u ovom ponovljenom pozivu je da rok za dostavljanje dokumentacije nije više 30 dana, nego 15 dana, zato što se javni poziv zavrašava sa 31. decembrom. Do sada je samozaposleno preko 230 osoba, oko 50 zahtjeva je u proceduri a što se tiče zapošljavanja zaposleno je oko 260 osoba a preko 100 zahtjeva je još uvijek u proceduri. Zatim prema javnom pozivu koji je bio i koji je zatvoren prije 10 dana imamo preko 170 zahtjeva, svi su zahtjevi u proceduri, tako da ne možemo govoriti tačno o broju zaposlenih kao ni o visini utrošenih sredstava. Ali uglavnom sredstava ima tako da poslodavci mogu slobodno aplicirati.“ izjavila je Amela Zahirović stručna saradnica za informisanje Služe za zapošljavanje TK. (RTV SLON)

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …