X
    Categories: Aktuelno

POLITIČKO – METEOROLOŠKE ( NE) PRILIKE

POLITIČKO – METEOROLOŠKE ( NE) PRILIKE
Na kraju samo 2014. godine ili tačnije u drugoj polovini decembra ili prosinca. Po samom nazivu decembar je deseti mjesec rimskog kalendara, a prosinac dvaneseti, slavenski naziv za mjesec u kome dolazi do produženja dana i dani postaju svjetliji i sunce prosine.
Ako je suditi prema vremenskoj i političkoj situaciji mogli bi izreći jedinstvenu ocjenu koja bi mogla da glasi “ Bez većih padavina , sa izgledom na promjene”.Metereolozi koji se bave dužim prognozama bi mogli reći da znatnije promjene očekujemo krajem mjeseca i u narednoj kalendarskoj godini.Svi izgledi su da će nam ova naredna 2015. godina biti vremenski pogodnija a politički hirovitija imajući i vidu šta se dešavalo u prethodnoj 2014, koju će mo po mnogo čemu zapamtiti.
Počelo je burno , općim izlivom nezadovoljstva i bunta , na principu da je vlast “ plivala” ulicama kao na primjeru davnih vremena nama , iz istorije, poznate francuske revolucije krajem 19 vijeka.Slijed događaja nije je imao nekih sličnosti sa davnim vremenima revolucija, sve od vremena oktobarske iz Lenjinovog vremena i onih iz Titovog vremena koja je bila narodna i oslobodilačka. Kasnije je došlo do opće devalvacije ovih pojmova u BiH jer “teško” utvrditi šta je danas narodno a što oslobodilačko. Ono što je isto u asimetričnoj državi BiH sa dva entiteta , jednim distriktom, deset kantona i desetine lokalnih zajednica je da svi branioci, oslobodici i borci.Naravno , mislimo na ratni period. U onom poratnom opet su se svi oslobodili društvene svojine, brane stečene pozicije i bore se za svoja prava. Tako je od Trebinja, Širokog Brijega , Sarajeva, Bihaća, Tuzle , Banja Luke.Ono što bi moglo sjediniti narode i narodnosti Bosne i Hercegovine , je socijalno stanje jer isto “krče” crijeva i kod Srbina, Hrvata i Bošnjaka , kao i onih “ ostalih”.
U vrijeme kada se svode računi i donose planovi teško je iz ove pozicije proslijediti na koju se stranu “ nageo” brod. Sve oči su uprte u nove zakonodavne strukture i nove “ konture” političke vlasti. Kako su se političke strukture “koalirale” , odnosno “ prividno” stabilizirale, ostaje samo da se uradi i onaj drugi posao , a to je izvršna vlast. Sve prilike su da je broj pozicija fiksan i da se svode računi gdje će ko zasjesti. Narod ima onu “ Sjaši Kurta da uzjaše Murta”. Prve dvije “ atraktivne “ funkcije je ugrabila pobjednička partija u F BiH i postavila dva svoja čelnika kantonalnih odbora iz Travnika i Zenice, na pozicije direktora Razvojne banke i najprofitibilnijeg javnog preduzeća “ Telekom”.
Bez obzira što nam poručuju da moramo srediti javni sektor i ući u reforme javne uprave i javnih preduzeća, priča se nastavlja po starom.
Konkursi za izvršnu vlast je otvorena. Ponuda je na stolu. Prilike su da se ostvari ono što bi bilo poželjno, ili što nazva kolumnista i ekonomski analitičar Svjetlana Cenić, objavljeno u decembarskom magazinu “ Dani”, citiram: “Da sumiram osobine modela sezone 2014/2015: potrebna je osoba bez afera, popularna, stručna, a voljna da napravi pitu od njihovih kadrovskih govana i da pri tome rezultat bude za prikazivanje, neistomišljenici za potkazivanje, a kriminal za neiskazivanje. Konobar, ponesi turu za društvo u kadrovskom ćošku i pitaj imaju li i muzičku želju! kraj citata.

Piše: Izudin Kešetović