Po prvi put pucnjem topa sa Starog grada Srebrenika označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim srebreničkim džamijama i po prvi put pucnjem iz topa sa Starog grada  (Gradine),u Srebreniku je ozvaničen kraj prvog dana posta u najodabranijem islamskom mjesecu ramazanu.

Pucanj iz topa koji označava kraj posta je tradicija bosanskih muslimana stara više od stotinu godina, a od danas pucanj iz topa sa stare srebreničke kule svake ramazanske večeri označavati će vrijeme iftara – kraj cjelodnevnog posta muslimana.

Projekat postavljanja i pucanje topa koji označava vrijeme iftara je pokrenut od strane Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik koji je i zvanični nosilac svih aktivnosti putem Udruženja Ilmijje Srebrenik.

Iz ovog udruženja navode kako je
Generalni pokrovitelj ovogodišnjih aktivnosti  Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović, bez koga bi bilo nemoguće realizovati ovakav jedan projekat u veoma kratkom vremenskom roku.

Također ne zaboravljaju spomenuti angažman Mustafe ef. Kovača, Naima ef. Turnadžića, te Enesa Bešića, člana Gorske službe spašavanja Srebrenik koji je bio nosilac svih aktivnosti u izradi topa, postavljanju istog, a u narednim danima će biti ovlašteni topdžija koji će će provjeravati i puniti top, te pucnjem donositi osmijeh na lice postača na području Srebrenika.

Nosioci o ovog projekta dodaju da su postavljanjem topa na Stari grad Srebrenik obogatili i turističku ponudu i da se nadaju povećanju broja posjetilaca zbog ove svojevrsne atrakcije. Pozivaju stanovnike Srebrenika da dođu na Gradinu, ponesu hranu i vodu  i da u ovim ljetnim danima uživaju u  pogledu  čekajući pucanj topa i kraj posta.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …