X
    Categories: AktuelnoHor ZEFIRKultura

Pečat u srcu: Zefirovci ponovo održali koncert sevdaha za pamćenje

U organizaciji Udruženja mladih “Zefir” Srebrenik, u velikoj dvorani Doma kulture u Srebreniku, koja je ipak bila premala da primi sve goste, 27. januara 2015. godine, održan je, sada već tradicionalni, treći, koncert sevdaha – “Pečat u srcu”.

Više od 500 posjetitelja, u jednoiposatnom programu uživalo je u izvedbama popularnih sevdalinki od strane članova ansambla „Zefir“, te Hašima Begovića, Nermina Handžića, Admira i Nedžmije Suljić, koji su bili specijalni gosti na ovom koncertu.
Sinošnjim koncertom ansambl Zefir je napravio još jedan veliki korak ka tome da postane, ako to već i nije, prepoznatljivi muzički brend iz Srebrenika kada govorimo o tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj sevdalinci i ilahiji.

Ovoj tvrdnji ide u prilog, ne samo veliki odaziv publike, nego i kvalitet izvedbi, ali i činjenica da je ovaj koncert održan potpuno samostalno od strane ansambla Zefir i njegovih članova, jer su prvi puta nastupili u potpunosti sa svojom opremom. Bez obzira što je ovaj koncert organizovan bez donacija, rukovodstvo UM Zefir ipak se i ovom prilikom zahvalilo svim dosadašnjim sponzorima i prijateljima Udruženja, koji su pomogli rad istog od njegovog osnivanja, izražavajući nadu da će i dalje imati dobru saradnju.

Nakon koncerta, umjetnički rukovodilac i dirigent Ansambla Zefir, profesor Jasmin Brašnjić je, osim isticanja značaja rada ovog Udruženja u smislu odgoja mladih, očuvanju bosanskohercegovačke tradicije i običaja, predstavljanja mladih talenata, posebno izrazio žaljenje što veliki broj posjetitelja, njih blizu stotinu, nije mogao prisustvovati večerašnjem koncertu iz razloga što je kapacitet kino-sale Doma kulture u Srebreniku ograničen. Istakao je, da se uprava UM Zefir potrudila obezbijediti dodatnih stotinu stolica, ali nažalost, pokazalo sa da i tih 500 mjesta nije bilo dovoljno! Profesor Brašnjić se posebno zahvalio prisutnim, uz izvinjenje svim onim, koji zbog objektivnih okolnosti, kapaciteta kino sale, nisu mogli prisustvovati večerašnjem koncertu.