Patentirao prvu mašinu u BiH za vađenje koštica iz suhih šljiva

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unapređivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je patentirao i mašinu za iskoštavanje suhih šljiva, prvu ove vrste u BiH.

  • Mašine za vađenje koštica iz suhih šljiva pojavile su se tek prije pet godina u SAD i Južnoj Koreji, ali prema iskustvima prerađivača iz našeg regiona, njihovi konstruktori još nisu uspjeli riješiti problem kako spriječiti drobljenje koštica. Ja sam uspio otići korak dalje u iznalaženju inovativnih rješenja, tako da moja mašina u procesu obrade uspješno odvaja koštice suhih šljiva bez bilo kakvih zastoja i oštećenja – ističe Smajlović.

Od ideje do realizacije prošle su tri godine, a uz iznalaženje inovativnih rješenja, u svojoj radionici vlasititim rukama je napravio i sve važne dijelove za ovu neobičnu mašinu. Ugradio je najsavremenije senzore, kamere i ostalu elektroniku za mehatroničko upravljanje, a prva testiranja pokazala su da ova mašina za osam sati može iskoštiti 300 do 500 kilograma suhih šljiva.

  • Mašina je konstruirana tako da je mogu koristiti i paraplegičari i druge osobe s invaliditetom, što pruža priliku za zapošljavanje ove osjetljive kategorije stanovništva. Prva zvanična prezentacija novog patenta bit će upriličena na predstojećem Sajmu šljive u Gradačcu, a nakon toga kreće njena isporuka zainteresiranim prerađivačima – objašnjava Smajlović.

Brojne medalje

Abdulah se inovatorstvom bavi duže od 40 godina, a do sada je prijavio pet patenata i čak 58 tehničkih unapređenja u oblasti metalske i prerađivačke industrije. Svoje inovacije izlagao je na sajmovima u Moskvi, Seulu, Strazburu, Parizu, Nirnbergu, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, Zenici, Sarajevu i drugim gradovima na kojima se okitio brojnim zlatnim i srebrenim medaljama.

Dobitnik je u posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …