Održan bajramski koncert u Srebreniku

Brojni građani Srebrenika uživali su u tradicionalnom bajramskom koncertu koji je sinoć, u organizaciji Udruženja mladih “Zefir” i u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice ove opštine, održan u Domu kulture.

Cilj održavanja ovog koncerta je, kako su nam kazali organizatori, da građani Srebrenika i gosti provedu blagdan u pravom bajramskom ambijentu i atmosferi. I zaista je bilo tako.

Tuzlarije

– Pokušavamo da damo maksimum svojih mogućnosti i da mlađim generacijama pokažemo kako se proslavljaju bajramski praznici. Ramazanski bajram je jedan od najvažnijih praznika muslimana u kojem se potencira zajedništvo, obilazi se rodbina, sjećamo se bosanskih šehida koji su zaslužni što mi danas živimo i obilježavamo naše praznike – naveli su organizatori.

Prisutnima u Domu kulture obratio se i Refik-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. On je istakao da je Bajram simbol radosti, veselja, zajedništva, posjećivanja i druženja.

Tuzlarije

– Bajramski dani koje ispraćamo uče nas da se radujemo svome dobroćinstvu i da se žalostimo zbog svog grijeha, da budemo sretni u bogatstvu i raskoši svoje vjere. Svaki vjernik bajramsku radost doživljava kao trijumf dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, pokajanja nad grijehom, oprosta nad kaznom, darežljivosti nad škrtošću i snage duše nad slabostima tijela. Izađimo iz ovih mubarek dana odvažni i spremni da izađemo iz vlastite sebičnosti i upoznajmo nove dobrote – poručio je glavni imam čestitavši Bajram svim pristunim.

U jednoiposatnom programu Ansambl “Zefir” se predstavio kolažom najljepših ilahija i kasida, kao i sevdalinki. Specijalna gošća koncerta bila je dr. Nedžmija Suljić također iz Srebrenika. Ovu manifestaciju uveličali su i članovi KUD-a “Mehlem” iz Oberhausena, koji su krajem mjeseca maja ugostili članove “Zefira” u svojim domovima. Kako je najavljeno, članovi “Mehlema” posjetit će Srebrenik i u vrijeme Kurban bajrama te će uzeti učešće na planiranom koncertu za ovaj blagdan.

Ansambl “Zefir” je kao vokalno-instrumentalni sastav počeo sa radom u septembru 2008. godine. Polovinom 2011. godine ansambl “Zefir” se dodatno proširio na način da je proveo audiciju za prijem novih članova, te je tada ujedno formirana i sekcija orkestra. Krajem 2012. godine osnovano je Udruženje mladih “Zefir” Srebrenik u čijem sastavu djeluje i ansambl “Zefir”.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …