Nihad Omerović o specifičnosti političke situacije u Srebreniku

Na svom FB profilu aktuelni načelnik općine Srebrenik objavio je svoje viđene političke situacije u Srebreniku:

 

Bild könnte enthalten: Text

Poštovani sugrađani,

Imajući u vidu specifičnost političke situacije na području naše općine kao i šire, odgovornosti i bitnost pozicije općinskog načelnika, te posljednjih dešavanja u okviru predstavničkog tijela općine Srebrenik, osjećam obavezu da javnost upoznam sa činjenicma koje trebaju biti dostupne svim građanima općine Srebrenik.

Na samom početku svog drugog mandata koji mi je povjeren od strane građana, na prvoj sjednici općinskog vijeća, decidno sam istakao sljedeće: – “Model budućeg rada svih izabranih treba biti takav, da rad na dodijeljenim pozicijama bude uspostavljen na način da svi zajednički djelujemo efikasnim racionalnim i progresivnim angažmanom, da predizborna obećanja na osnovu kojih su nam dodijeljeni mandati, dokažemo svojim radom i praktičnim djelovanjem, da političke stranke iz kojih dolazimo ne budu konačan cilj našeg rada nego samo korak na putu do ostvarenja konačnog cilja, a to je da implementacijom programskih platformi stvaramo bolje uvjete života svih građana te ćemo tako na najbolji način u pozitivnom smislu predstavljati svoje političke stranke i odužiti se građanima općine Srebrenik.”

Nažalost posljednja dešavanja koja su kulminirala kao rezultat gotovo dvogodišnjih aktivnosti su dokazala da ipak ova poruka nije shvaćena dobronamjerno i da se političke stranke veoma suptilno koriste kao paravani i sredstva za ostvarivanje ličnih ciljeva i dominacije.

U ciju prevazilaženja ovakvog stanja nastojao sam upoznati sve relevantne političke faktore kako bi se u konačnici presjekao sistem autokratskog rada i odlučivanja.

Stim u vezi sam imao i jednu zajedničku posjetu članu Predsjedništva BiH i Predsjedniku SDA BiH gospodinu Bakiru Izetbegoviću sa političkim čelnicima IO SDA Srebrenik na kojem nismo mogli pronaći zajednička stajališta obzirom da nismo imali ista gledanja na suštinu problema, a potom sam na poziv Predsjednika SDA BiH gospodina Bakira Izetbegovića imao samostalni sastanak uz prisustvo V.D. Generalnog sekretara SDA BiH gosp. Halida Genjca, nekoliko dana nakon prvog sastanka, a na kome sam objasnio razloge upućivanja dopisa Predsjedniku SDA BiH gospodinu Izetbegoviću, kao i detalje predmetnog dopisa.
Nakon obavljenog sastanka iskazana je podrška od strane Predsjednika SDA BiH gospodina Bakira Izetbegovića isključivo zakonitom i transparentnom radu općinskog načelnika, te radu koji je zasnovan na predizbornim obećanjima.

Na osnovu svega istaknutog, smatram da općinski načelnik ne smje biti uticajno podređen bilo kojoj interesnoj skupini te da se mora oduprijeti svim neargumentovanim napadima te braniti prava i interese svih građana.

Svjestan u potpunosti ozbiljnosti iznesenih navoda odgovorno tvrdim da neću posustati u borbi za zakonitost rada institucija, stvaranja boljih uvjeta življenja, te da će o mandatu općinskog načelnika odlučivati samo oni koji su mu isti povjerili, a to su mnogobrojni građani općine Srebrenik.

Pravovremeno sa svim neophodnim detaljima putem medija dalje ću upoznavati javnost o svim bitnim činjenicama koje trebaju biti dostupne cjelokupnoj javnosti.

Poštovani sugrađani u prilogu vam dostavljam i dopis koji sam spomenuo u ranijem tekstu kako bi ste imali kompletan uvid u aktivnosti i postupke koje sam vodio, kao i one koje i dalje sprovodim.

S poštovanjem,

Načelnik općine Srebrenik, dr.sci. Nihad Omerović

Bild könnte enthalten: Text
Kein automatischer Alternativtext verfügbar.
Kein automatischer Alternativtext verfügbar.


Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …