Na današnji dana ispisana historija BH fudbala

Na današnji dan, prije tačno 24 godine, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine istrčala je na stadion u Koblenzu, gdje je odmjerila snage sa tadašnjim bundesligašem Kaiserslauternom.

Rezultat je svakako bio u drugom planu. Njavažnije je bilo Bosnu i Hercegovini predstaviti u pravom svjetlu, u nekoj pozitivnijoj priči koja nije isključivo u vezi s ratom.

-Zbog ratnih dešavanja nisam prisustvovao prvoj utakmici u Belgiji, ali sam nekako preko Hrvatske uspio doći u Njemačku i s klupe predvoditi tim sačinjen od sjajnih igrača, ali i ljudi – prisjeća se tadašnji selektor Mirsad Fazlagić.

Iako nismo bili priznati od FIFA-e i UEFA-e, u Nogometni savez BiH je u septembru 1992. godine stigao “papir” iz Zuricha, kojim se reprezentaciji naše zemlje odobrava odigravanje prijateljskih utakmica, uz dodatno odobrenje fudbalskog saveza zemlje na čijem tlu se igrala utakmica.

– Taj papir je bio od velikog značaja za naš fudbal. No, cijelokupna organizacija je bila izuzetno teška. Ne biste vjerovali koliko teška ukoliko bih vam sada pričao – istakao je u svojoj izjavi za Faktor prvi predsjednik NSBiH Jusuf Pušina.

Velika imena bh. fudbala, od kojih su se kasnije brojni otisnuli u trenerske vode, tada su bila na zalasku svojih karijera.

Na terenu, s kapitenskom trakom oko ruke, predovodio ih je neponovljivi Blaž Baka Slišković. Bila je to ekipa u kojoj su igrali Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Haris Škoro, Suvad Katana, Davor Jozić, Predrag Jurić, Enver Lugušić i to su imena koja su imala veliku težinu u nekadašnjem jugoslovenskom fudbalu.

Na kraju vrijedi kazati da je sav prihod od utakmica namijenjen za pomoć Bosni i Hercegovini, a pred početak utakmice upravo je Blažu Sliškoviću dodijeljen ček od 10.000 njemačkih maraka. Baka ga je preuzeo zajedno s Demirom Hotićem, jednim od najzaslužnijih što smo sparingovali s K’lauternom.

– Zahvaljujem se svima u ime cijelog tima što će se ova utakmica uopće odigrati, baš kao i onima koji su donirali određena novčana sredstva za jednu dječiju bolnicu. Sve ovo mnogo nam znači – rekao je Hotić pred početak utakmice koja je definitivno duboko urezana u historiju bh. fudbala. (Faktor)

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …