Memorijalni marš “Zečev gaj 2017.” – u srijedu, 24. maja, od 9.00 sati

U povodu obilježavanja 25. maja – Dana odbrane općine Gračanica, Sportski savez općine Gračanica u saradnji s Općinom i srednjim školama u srijedu 24. maja organizira MEMORIJALNI MARŠ ZEČEV GAJ 2017., na mjesto gdje se 25. maja 1992. godine desila presudna bitka za odbranu Gračanice i njene okoline.
Planirano je da se manifestacija odvija po sljedećem programu:
9.00 – okupljanje u parku ispred Srednjoškolskog centra i Općine, kod Centralnog spomen-obilježja Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.
9.30 – POLAZAK. Kolona će se kretati maršrutom: Sarajevska ulica – ulica Osmana Mehića Tucka (pored Čitaonice u Javoru) – ulica Braće Fazlić do drugog mosta za Lendiće – Lendići – Zečev gaj (tromeđa Lendića, Stjepan Polja i Malešića); ukupna dužina trase: oko 4,5 km.
10.30 – dolazak na Zečev gaj, predah na kod Lovačke kuće, čas historije.
11.00 – POVRATAK sa Zečevog gaja kroz centar Lendića i Drijenču; prije ulaska u Gračanicu planirano je kratko zaustavljanje na šehidskom mezarju Šabuša, gdje će se proučiti fatiha i odati počast šehidima i poginulim borcima.
Za učesnike marša biće osigurani osvježavajući napitci, kao i informativni letci sa planom puta, skicom terena i najvažnijim podacima o Bitci na Zečevom gaju (25. 05. 1992.).
Pozivaju se svi zainteresirani građani da uzmu učešća u ovom događaju i na taj način odaju počast desetorici boraca koji su 25. maja 1992. godine herojski položili živote u bitci za odbranu Gračanice i šireg gračaničkog područja.

  Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …