Srebrenik.NET / Aktuelno / Kako je direktor škole u Srebreniku prijavio Osmanovića i Torića?

Kako je direktor škole u Srebreniku prijavio Osmanovića i Torića?

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Midhata Osmanovića i Velida Torića.
SetWidth678-osmanovic-sume

U optužnici se navodi da su, Osmanović, kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno kao službena osoba u institucijama Federacije BiH, te Torić, kao v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, u međusobnom dogovoru, zloupotrebom položaja ili ovlasti i nezakonitim posredovanjem ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Nišići prijavili policiji pa isplatili Osmanoviću 20.000 KM

Oni se terete da su organizovanim i zajedničkim djelovanjem, od jedne osobe uposlene na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, tražili i uzeli novac u iznosu od 20.000 KM, kako bi riješili radni status i zaposlenje navedene osobe. Osmanović je lišen slobode u koordiniranoj akciji policijskih službenika SIPA-e, nakon što je u hotelu „Tuzla“ 25.12.2013. godine uzeo od oštećene osobe kovertu sa 20.000 KM, te naredio optuženom Toriću da sačini rješenje o zaposlenju ove osobe.

Riječ je o supruzi aktuelnog direktora Mješovite srednje škole Srebrenik, Sumedina Nišića, koja je već radila na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja, a da bi dobila rješenje za posao na neodređeno vrijeme, trebalo je da porodica Nišić isplati Osmanoviću i Toriću 20.000 KM, što je on i učinio, ali je prethodno obavijestio o tome policiju, koja je i uhapsila ovaj dvojac.

Optuženi Osmanović je nakon toga u brzoj akciji policije po nalogu Tužilaštva BiH, na mjestu događaja lišen slobode, a novac oduzet. Tužilaštvo BiH provelo je temeljitu istragu, nakon koje je podignuta optužnica kojom se Osmanović i Torić terete da su počinili kaznena djela protuzakonitog posredovanja i zloupotrebe službenog položaja.

Poziv građanima da prijavljuju korupciju

Kaznena djela počinjena u ovom predmetu predstavljaju primjer zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i korupcije koja je otkrivena i spriječena odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA-e, a o čemu je upoznata i javnost Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH poručuje svim građanima naše zemlje, da nastavlja borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kako bi se zaštitili građani Bosne i Hercegovine, koji su žrtve ovih krivičnih djela.

„Pozivamo građane da prijavljuju korupciju, u zajedničkoj suradnji možemo ostvariti značajne rezultate, te jasno poručujemo da imamo kapacitete za otkrivanje i procesuiranje počinitelja ovih kaznenih djela, kao i da u ovoj borbi za vladavinu prava, neće biti nedodirljivih“, ističe se u saopštenju Tužilaštva BiH.

(pressing.ba)

Ostavi komentar