Srebrenik.NET / Aktuelno / Gutić u krugu firme razgovarao s radnicima GIKIL-a

Gutić u krugu firme razgovarao s radnicima GIKIL-a

Premijer Vlade TK Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, razgovarali su s radnicima lukavačkog GIKIL-a.

Gutić je upoznao radnike sa svim aktivnostima koje je Vlada do sada poduzela kako bi spasila i zaštitila državni kapital u ovoj kompaniji, te istaknuo da su i radnici i Vlada na istoj strani i da imaju isti cilj, a to je spriječiti dalje propadanje Fabrike i zaštititi oko 1.000 radnih mjesta u ovom proizvodnom gigantu.

Vlada smatra da Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije nije kvalitetno urađen. Prije svega to se odnosi na lošu zaštitu državnog kapitala u GIKIL-u, a ugovorom je propušteno i da se obezbijedi pravna zaštita pred domaćim pravosuđem.

„Nije istina da Ministar i ja ne želimo da se susretnemo sa radnicima i predstavnicima GIKIL-a, i da ne radimo ništa kako bi smo zaštitili kompaniju od daljeg propadanja. Kao prvo, pozvali smo istražne organe da ispitaju postojanje eventualnih krivičnih djela u GIKIL-u, sazvali Skupštinu Društva i pokušali preuzeti upravljačka prava nad kompanijom, notarski smo obradili sve odluke donesene na toj sjednici Skupštine, međutim sve naše aktivnosti nažalost trenutno su blokirane postupkom koji se vodi pred arbitražnim sudom u Beču, a zbog tog postupka, svoje postupanje u ovom predmetu zamrznuo je i Kantonalni sud u Tuzli. Samim tim onemogućen nam je upis vlasništva i preuzimanje kontrole u upravljanje kompanijom”, rekao je premijer Gutić i ponovio da Vlada ne podržava trenutnu Upravu u ovoj fabrici, ali da, obzirom da, zbog spomenutih sudskih postupaka ne može formirati novi Nadzorni odbor u kojem će imati većinu, Vlada nema mogućnost da je smijeni”, pojasnio je premijer Gutić.

„Dokaz da svim snagama želimo zaštititi GIKIL, njegovih oko 1.000 radnika i imovinu, jeste i nedavna odluka Vlade Tuzlanskog kantona. Osigurali smo finansijska sredstva i angažirali ekspertnu advokatsku kompaniju koja se bavi arbitražnim postupcima i međunarodnim privrednim pravom za odbranu naših interesa u arbitražnom postupku”, rekao je premijer Gutić.

U svom obraćanju pred oko 300 radnika GIKIL-a, premijer i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović pozvali su Općinu Lukavac da izmiri svoja dugovanja prema GIKIL-u, a koja trenutno iznose približno jednomjesečnoj plaći za sve uposlenika u GIKIL-u. Neophodno je i da odblokiraju izdavanje okolinske dozvole za ovu kompaniju, te time omoguće njen dalji rad, a time i egzistenciju za radnike i njihove porodice. Kada su u pitanju planovi za budućnost, premijer i ministar su radnike informisali da Vlada traži i potencijalnog strateškog partnera kojem će biti ponuđeno učešće u vlasništvu u GIKIL-u, a sve ukoliko sadašnji partner ne ispuni svoje obaveze iz Ugovora o osnivanju zajedničke kompanije.

(pressing.ba)