Gradska džamija u Srebreniku uskoro će zablistati novim sjajem

Ovih dana odvijaju se radovi na vanjskom uređenju Gradske džamije u Srebreniku i uskoro bi ova džamija u centru grada trebala zablistati novim sjajem, uz zadržavanje postojećeg autentičnog izgleda.

Planirano je da se uradi nova fasada,s obzirom da je postojeća već pretrpila znatna oštećenja jer je zub vremena tokom tridesetak godina učinio svoje. Za kompletne radove na novoj fasadi i ugradnji nekoliko novih prozora sredstva je obezbijedio poznati srebrenički privrednik hadži Hazim Bašić, jedan od najvećih vakifa današnje Islamske zajednice u BiH koji je do sada za potrebe IZ uvakufio preko milion maraka i koji je i prije pomagao projekte u ovom džematu.

Prema riječima imama Emira ef. Brašnjića i predsjednika džematskog odbora Dževada Šehrića, na Gradskoj džamiji će uskoro biti saniran i krov, što je neophodno uraditi jer je postojeći već počeo prokišnjavati.Radove će izvoditi firma WORTMANN-METAL, a vrijedi pomenuti i da će vlasnik ove firme lično pokriti sve troškove sanacije.

Džematski odbor džemata Centar Srebrenik uspio je prikupiti i skoro sva potrebna sredstva za radove na popločavanju ulaza u džamiju, budući da su stare pločice već dotrajale. Realizaciju ovog projekta u najvećoj mjeri pomogla je firma d.o.o. Marković.

Osim vanjskog uređenja, Gradska džamija će dobiti i bolje unutrašnje osvjetljenje i ozvučenje,planiran je i video nadzor u dvorištu jer je do sada bilo i materijalnih šteta, a biće uređene i oglasne table. Sredstva za ozvučenje donirao je Hamzalija Husarić, a za video nadzor i osvjetljenje Adis Fazlić.

Sve ove projekte nesebično su pomogli srebrenički privrednici i džematlije.

Vrijedi pomenuti još da je i u prethodnom periodu realizovano nekoliko velikih projekata, kao što su nova ograda i veliki parking ispred džamije, a i samo dvorište je značajno uljepšano sadnjom čempresa i cvijeća.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …