Srebrenik.NETwork

Dokumentarni film ”Najgori na svijetu” večeras u okviru OGUS-a

Dokumentarni film ”Najgori na svijetu” Azre Delmanović, Azre Husarić i Damira Pirića prikazat će se večeras 24. augusta u 18 sati u kino sali Doma kulture u Srebreniku u okviru manifestacije OGUS. Film je premijerno prikazan na arTz festivalu u Tuzli u junu, a nedavno je imao svoju Sarajevsku premijeru u okviru najvećeg filmskog festivala u Jugoistočnoj Evropi, Sarajevo Film Festivala.


Film ”Najgori na svijetu” je nastao kao rezultat višemjesečnog rada na radionici “Umjetnost kao aktivizam” koja je bila dio Revoltovih aktivnosti 2016. godine. Radionica je organizovana s ciljem podizanja svijesti o gorućim pitanjima u društvu i promoviranju umjetnosti kao forme izražavanja građanskog nezadovoljstva. Usljed enutzijazma učesnica i učesnika, ali i zainteresovanosti predavača Damira Pirića, režisera iz Tuzle, grupa je nastavila sa radom nakon radionice i stečeno znanje o osnovama izrade dokumentarnog filma i reportaže, od pripreme priče, snimanja slike, zvuka, montaže i osnovne postprodukcije, iskoristila u praksi i krunisala snimanjem dokumentarnog filma.
Film prati istraživačku priču dvije studentice žurnalistike koje su, svjesne lošeg glasa koji prati novinarski poziv, odlučile da se ne žele pomiriti sa takvim imidžom novinarstva, odnosno, njihove buduće profesije, te se odlučuju da samostalno krenu u potragu za odgovorima na pitanja koja okružuju ovu tematiku.  Film je rađen u produkciji Omladinskog pokreta Revolt, i koprodukciji Artz produkcije iz Tuzle. Režiser filma je Damir Pirić, producent Rusmir Krdžalić, a scenarij filma su radili Azra Delmanović, Azra Husarić i Damir Pirić.