Srebrenik.NET / Aktuelno / Demobilizirani borci prenoćili pred Vladom FBiH, očekuju još 15 autobusa podrške

Demobilizirani borci prenoćili pred Vladom FBiH, očekuju još 15 autobusa podrške

Više od stotinu demobiliziranih boraca, koji su jučer stigli u Sarajevo na proteste, provelo je noć pred zgradom Vlade Federacije BiH kako bi pokazali istrajnost u svojim zahtjevima.

Mnogi od njih prethodnih dana prepješačili su i više od 200 kilometara, kako bi stigli u glavni grad Bosne i Hercegovine i pridružili se protestima ispred zgrade Vlade FBiH. Ističu kako je sramotan odnos vlasti prema njima, budući da im se još niko nije obratio tokom njihovog boravka u Sarajevu.

“Stanje među borcima je zadovoljavajuće i raspoloženje među ljudima je još uvijek dobro, međutim pitanje je do kada će to potrajati jer već ima trzavica. Mi želimo ostati dostojanstveni i na miran, ljudski način da postignemo svoja prava. Ne želimo nikakva prava nasilnim putem”, kazao je za Radiosarajevo.ba Nedžad Ramić, jedan od demobiliziranih boraca iz Teočaka.

On je jedan od boraca koji su proveli noć ispred zgrade Vlade FBiH, te ističe kako se očekuje još veća podrška boraca u narednim danima.

“Želimo pokazati ovoj vlasti da je krajnje vrijeme da se pobrinu za ovu sirotinju koja nema za osnovnu egzistenciju. Ljudi su se sinoć najlonskim vrećama pokrivali i želimo da se zahvalimo stanovništvu koje nam je pomoglo, koji su nam donijeli kartone, deke i odjeću kako bi ova noć što bezbolnije prošla”, istaknuo je.

Trenutno se oko stotinu boraca nalazi pred zgradom Vlade FBiH, ali ističu kako im svakodnevno stiže nova podrška te do četvrtka očekuju i do 15 autobusa boraca iz raznih dijelova BiH.

“Nismo nikoga pozivali i svako ko se osjeća ugroženim među boračkom populacijom može nam se pridružiti, a koliko će svijest među njima proraditi je pitanje. Mi tražimo da nam se javno obrati ministar Salko Bukvarević, jer dosta su nas do sada zavlačili”, naglašava.

Demobilizirani borci, kao i mnogo puta do sada, zahtijevaju da se uvede jedinstven registar boraca Armije RBiH, te da se konačno odredi tačan broj vojnika koji su učestvovali u ratnim dejstvima. Također, traže da se napokon uvede i dodatak za sve borce, prema vremenu provedenom u ratu, te konačno da im se omogući pravo na besplatno liječenje.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavio je da će se radi rješavanja najtežih socijalnih statusnih pitanja boraca danas u Vladi Federacije BiH sastati predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Koordinacije boračkih udruženja da bi razgovarali o sporazumu Vlade i boračkih organizacija o očuvanju dostignutog obima finansijskih sredstava na poziciji resornog ministarstva.