Delegacija Općine Srebrenik posjetila Vladu Tuzlanskog kantona

Stvaranje preduslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku, te pripreme za realizaciju drugih kapitalnih projekata u Srebreniku bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića, i ministara u Vladi TK sa načelnikom Općine Srebrenik Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima.

Načelnik Omerović je ovom prilikom izrazio zahvalnost za dosadašnje razumijevanje Vlade TK prvenstveno kada je u pitanju izgradnja objekta Općinskog suda u Srebreniku.
Kako je danas rečeno objekat je izgrađen, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) provodi proceduru izbora i prijema sudija, te je u narednom periodu neophodno stvoriti i ostale materijalno tehničke preduslove da sud počne sa radom.

„Vlada je već u Budžetu planirala sredstva za plaće uposlenika Suda, a, u skladu sa našim mogućnostima, kako je to definisano i ranije potpisanim Protokolom, ove godine u Programu kapitalnih ulaganja predvidjeti određena sredstva za nabavku opreme i vozila kako bi sud što prije mogao početi sa radom” rekao je premijer Suljkanović i najavio da će ovo značiti samo stvaranje osnovnih preduslova za početak rada Suda, a Vlada će u razgovorima sa VSTV-em zatražiti da i Vijeće pokuša osigurati određena sredstva za dodatno opremanje Općinskog suda u Srebreniku.

Također, danas se razgovaralo i o kapitalnim projektima koje Općina planira realizirati tokom 2018. godine, a sa kojima je za određena sredstva aplicirala i prema kantonalnom budžetu. S tim u vezi razgovaralo se o planovima i dinamici realizacije programa raspodjele namjenskih sredstva za vodoprivredne i projekte zaštite okolice.

„Općina je već kandidirala određene projekte i ti projekti se i u našem, općinskom budžetu, vrlo visoko pozicionirani. Tu prije svega mislim na projekta vodosnabdijevanja, jer značajan dio općine nije sistemski pokriven” rekao je načelnik Omerović.
Premijer Suljkanović je iskazao razumijevanje za iskazane potrebe i zahtjeve predstavnika Općine Srebrenik, te rekao da će Općina Srebrenik i građani Srebrenika i ove godine biti adekvatno tretirani kroz budžet Tuzlanskog kantona.

Osim premijera Suljkanovića današnjem sastanku su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević i ministar prostornog uređenje i zaštite okolice Admir Huskanović.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …