Srebrenik.NET / Aktuelno / Bono Nišandžić (SBiH) novi predsjedavajući OV-a Srebrenik

Bono Nišandžić (SBiH) novi predsjedavajući OV-a Srebrenik

Dana  24.09.2014.godine, u Plavoj sali Doma kulture, s početkom u 10,00 sati, održana je 22. sjednica Općinskog vijeća (OV) Srebrenik. Za dnevni red su predložene  4 tačke, kako slijedi:

1) Smjena predsjedavajuće Općinskog vijeća općine Srebrenik,

2) Izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća općine Srebrenik,

3) Smjena privremenog vršioca dužnosti načelnika općine Srebrenik i

4) Izbor vršioca dužnosti načelnika općine Srebrenik.

Da su prijevremeni izbori za načelnika općine Srebrenik, kao i opći izbori u BiH, blizu te da se intenzivno vodi predizborna aktivnost, pokazalo se prilikom usaglašavanja dnevnog reda, koje je trajalo punih 6 sati. Tokom istog su pale brojne međusobne optužbe između vijećnika pozicije i opozicije. Brojne iznesene diskusije predstavnika opozicije su se kretale od besmislenosti same sjednice i predloženog dnevnog reda, prigovaralo se zašto sada smjena predsjedavajuće

Bono Nišandžić (SBiH) novi predsjedavajući OV-a Srebrenik
Bono Nišandžić (SBiH) novi predsjedavajući OV-a Srebrenik

kada su to bivši načelnik iz SDP-a kao i  većina vijećnika predvođena SDP-om mogla uraditi do sada u ove protekle 2 godine, do tvrdnji da je izbor novog  vršioca dužnosti načelnika općine Srebrenik nekoliko dana pred same izbore „cirkus“, dok su predstavnici pozicije iznijeli argumente da je jedini razlog smjene predsjedavajuće OV-a Srebrenik njeno nesnalaženje u periodu katastrofalnih poplava i klizišta u proteklom periodu na području općine Srebrenik, neažurno zakazivanje tematskih sjednica po ovom pitanju te nepoštivanje stavova većine u OV-u Srebrenik, dok su izneseni i stavovi da pravna praksa ne poznaje imenovanje privremenog vršioca dužnosti načelnika općine Srebrenik te da će zbog toga, kao i zbog napuštanja nastavka prošle sjednice OV-a, pokrenuti proceduru smjene i sekretara OV-a Srebrenik.

Na kraju tajnim glasanjem vijećnika većinom glasova smijenjena je dosadašnja predsjedavajuća OV-a Srebrenik Vesna Veselčić (HDZ) nakon čega je, takođe tajnim glasanjem, za novog predsjedavajućeg OV-a Srebrenik izabran Bono Nišandžić (SBiH).

U nastavku sjednice prezentirane su aktivnosti koje je

Vesna Veselčić (HDZ)- dosadašnja predsjedavajuća OV-a Srebrenik
Vesna Veselčić (HDZ)- dosadašnja predsjedavajuća OV-a Srebrenik

administracija općine Srebrenik realizovala od prošle tematske sjednice do ove sjednice, a koje su vezane za otklanjanje posljedica poplava i klizišta u naseljima Poljakovići i Islamovići, kom prilikom je istaknuto da su pokrenute aktivnosti na parcelaciji 39 placeva građanima, čiji  su objekti stradali u tolikoj mjeri da se ne mogu više popraviti, na izdavanju urbanističkih saglasnosti dok su izvršena i plaćanja stanarina za građane koji trenutno stanuju u iznajmljenim objektima. Takođe je istaknuto da je upućen Dopis Vladi TK-a za izmjenu Prostornog plana TK-a ali da za sada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju po ovom pitanju. Uzimajući u obzir neriješeno stambeno pitanje najugroženijih porodica te da je priliv sredstava sa viših nivoa vlasti kao i od donatorskih sredstava veoma slab, data je saglasnost da Općina Srebrenik može pokrenuti proceduru kreditnog zaduženja u iznosu od 2 miliona KM za navedene potrebe, dok bi se po pristizanju sredstava od donatora ista koristila za vraćanje kredita. Na kraju su vijećnici skinuli sa dnevnog reda preostale dvije tačke dnevnog reda čime je ista i završena.

Izvor: Srebrenik.ba