X
    Categories: AktuelnoHor ZEFIRKultura

Ansambl “Zefir” iz Srebrenika odličnim nastupom oduševio pristune u BKC Tuzla

Dokaz da se u ovom dijelu Bosne i Hercegovine sevdalinka njeguje i čuva od zaborava je koncert sevdaha koji je održan sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Koncert pod nazivom “Sevdalinka – pečat u srcu svakog Bosanca” upriličen je u povodu 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a organizaciju ovog kulturnog događaja potpisuje Klub patriotske lige opštine Tuzla.

Prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije doc.dr. Salko Bukvarević, koji se zahvalio svima na dolasku i podršci.
– Prvog marta navršavaju se pune 22. godine od obnovljenog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine. Iza naše zemlje je jedna veoma teška i ponosna dionica historije. Ova manifestacija je znak sjećanja na sve ljude koji su izglasali nezavisnost naše zemlje, a zatim je i odbranili. Upravo ovako želimo da pokažemo svima onima koji govore da Bosne i Hercegovine nema, da je ima i da će je uvijek i biti – poručio je Bukvarević.

Četiristo godina sevdalinka gradi svojevrsni muzički most kojim povezuje ljude, generacije i ona nas i obavezuje da njegujemo međugeneracijsku saradnju, i upravo iz tog razloga koncert su otvorile mlade snage: Elvir Mujanović, Almir Kalajlić, Elma Hadžić i Azra Husarkić.

Najljepša bosanska pjesma jeste pečat u srcu svakog Bosanca, jer kroz stihove o ljubavi, čaršijama i prošlim vremenima postaje živim dokazom višestoljetnog suživota na našim prostorima. Upravo o tome još su pjevali i: Ansambl Zefir iz Srebrenika, Senad Vrgovčević, Arif Ahmetašević, Nesib Delibegović Nesko i Mirso Čomaga. Sve izvođače je pratio Rio band iz Srebrenika.
Svake godine ova manifestacija se podiže na viši nivo i ponudi nešto novo. Tako su ovaj put uz vrhunske pjevače nastupili i članovi Gradskog dječijeg-omladinskog folklornog ansambla Tuzla, a veliki aplauz za svoj nastup dobili su i članovi KUD-a “Ševko Avdić” iz Tarevaca kod Modriče.

Nekoliko stotina posjetilaca uživalo je u zvucima sevdalinki, a svaka pjesma je ispraćena od prvog do posljednjeg takta pjevanjem publike.

(www.Tuzlarije.Net)